2011-12-14, 13:23
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych
Cytat:
Napisane przez Magdalene29
Też mam olej z KTC (ten bezzapachowy) i wyczytałam, że on głownie przeznaczony jest do konsumowania, ale jak najbardziej można go też używać do włosów i na skórę. Jest rafinowany.
Ale mam pytanie: czy zauważyłaś może różnice po zastosowaniu poprzednich kokosowych olejów a tym? Bo słyszałam opinie, że rafinowany to już nie to... 
|
to ja może podzielę się doświadczeniami z olejem kokosowym KTC. Nie nawilżył mi włosów, nic pozytywnego z nimi nie zrobił. To zwykły tłuszcz, na moich włosach wygląda tak jakby się nałożyło na nie margarynę . Stosuję / stosowałam dużo rodzajów olejów (w tym kokosowe, indyjskie, rycynę, lniany, jojobę, masło shea, itd.) i czegoś takiego okropnego nie miałam na głowie, jak po KTC. On chyba w ogóle nie wchłania się we włosy. Potem próbowałam też stosować na skórę ciała, ale też niestety prawie nic nie zdziałał Stoi teraz w lodówce i czeka, żeby być podstawę dla jakiejś potrawy 
Jeśli chodzi o inne oleje kokosowe, to stosowałam: 100%, nierafinowany, zimnotłoczony, wyciskany ze świeżych orzechów (a nie z kopry) olej kokosowy przywieziony bezpośrednio z gospodarstwa rolnego z Maroka. Taki powiedzieć można tipes topes pod względem zachowanie składników odżywczych podczas produkcji tego oleju. Drugi olej: to olej rafinowany, ale przeznaczony nie do jedzenia ale do pielęgnacji (importer: ZSK). Trzeci rodzaj - to już mieszanka ziołowa, którego tylko podstawą jest olej kokosowy czyli znana chyba wszystkim VATIKA.
Powiem tak: wszystkie te wymienione oleje były lepsze od KTC.
Choć zawsze uważałam, że najlepsze są oleje zimnotłoczone i nierafinowane, to jednak praktyka stosowania wykazała, że w efekcie nie ma dla moich włosów większego znaczenia czy stosuje np. rafinowany czy nierafinowany.
Spośród wymienionych najlepiej sprawdzał się olej z Maroka na równi z tańszym olejem rafinowanym. Najgorzej wypadła VATIKA.
Wynika, ze tego że nie ma jakiejś jednej recepty na znalezienie najlepszego oleju kokosowego. Trzeba po prostu próbować, bo każdemu pasuje coś innego. Nawet KTC niektórym Dziewczynom bardzo dobrze służy 
Pozdrawiam 
|
|
|