Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wstyd przed rozmowami z rodzicami- skutek niewłaściwego wychowania
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-12-20, 14:25   #1
Ewcia11
Raczkowanie

Wstyd przed rozmowami z rodzicami- skutek niewłaściwego wychowania

Witam

Zakładam ten wątek, ponieważ szukam dziewczyn, z którymi rodzice nigdy nie rozmawiali na bardziej osobiste tematy, szukam takich dziewczyn jak ja, ponieważ chciałabym się czegoś poradzić, a nikt wychowywany inaczej nie zrozumie mojego problemu.
Na swoim przykładzie- mamę interesowała tylko moja nauka, tata w ogóle nie interesował się mną. Teraz mam 19 lat i nie pamiętam żebym kiedykolwiek (oprócz okresu wczesnego dzieciństwa) usłyszała od rodziców: kocham cię, przepraszam, proszę. Rozmawiałam z rodzicami tylko na tematy związane ze szkołą, ludźmi z niej, w zasadzie że o niczym więcej. Wiem że bardzo się starali żeby mnie dobrze wychować, może myśleli że nie potrzebuję z nimi rozmawiać na bardziej osobiste tematy, a ja tego potrzebowałam.
Teraz ciężko jest mi mówić o uczuciach innym ludziom. O dziwo z rodzicami jest gorzej- nigdy nie mówię o swoich uczuciach, problemach, nawet nie oczekują chyba tego, lub nie dają tego po sobie poznać. Jeśli miałaby teraz porozmawiać z mamą np. na tematy kobiece- np. miesiączki, albo z tatą na temat poznanego chłopaka itp. to ogarnia mnie taki wstyd przez tym, że nie da się tego opisać. Domyślam się że spowodowane jest to wychowaniem. Więc nie wyobrażam sobie żebym mogła rozmawiać kiedykolwiek z rodzicami na osobiste tematy, nie dałabym rady przełamać tego wstydu.
Teraz mam problem bo muszę jeden takiego typu temat poruszyć. Gdyby znalazła się jakaś dziewczyna która ma podobną sytuację jak ja, byłabym wdzięczna bo tak jak już mówiłam muszę poradzić się w pewnej sprawie.

Buźka
Ewcia11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując