2006-11-20, 22:07
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Cytat:
Napisane przez Isani
1.Po gotowaniu zostają na modelinie palce (musze gotowac bo nie mam piekarnika w domu) maluje ją lakierem bezbarwnym ale to pomaga tylko w tym,że ładnie sie błyszczy modelina?Czy Fimo wypiekane w piekarniku od razu pieknie wyglada nie trzeba lakierować?Wyczytałam tutaj zeby pilnikowac pilniczkiem albo paierem sciernym,probowalam ale to straszna akatorga i nie daje pozadanych efektów.
|
Na kazdej modelinie bedze znac palce jesli je zostawisz przed pieczeniem. zadna modelina nie kryje tych sladow sama podczas piecznia/gotowania. A co do pieknego wygladania Fimo, zalezy co kto lubi. Fimo wypiekane ma identyczny kolor przed pieczeniem jak i po pieczneiu. Niektore modeliny maja z tym problem i trzeba je lakierowac albo nablyszczac oliwka zeby odzyskaly kolorek. Oczywiscie fimo nie lakierowane jest matowe, nie blyszczy sie samo z siebie. Mozna je pomalowac albo wypolerowac miniwiertarka z koncowka z filcem albo czyms podobnym. Chwila pocierania koralika o gruby matrial sprawia ze staje sie gladszy, ale szorowanie partii kilkudziesieciu koralikow by zabila. 
Cytat:
Napisane przez Isani
2.W jakis sposób kupuje sie to Fimo?Na stronie Empiku sa tylko gotowe zestawy ,czy można kupować jakoś kolory osobno?Jakie są ceny?
|
W lodzi nie ma empiku? Jesli masz, a nie maja na sklepie fimo to zamawiasz na stronie (powinni miec kostkach) z dostawa do najblizszego empiku, idziesz do sklepu i odbierasz.
Cytat:
Napisane przez Isani
3.Modelina przeze mnie kupowana jest wąska więc jeśli chce uzyskać duży koralik muszę łączyć ze sobą sporo lasek modleiny czy Fimo jest grubsza?Sprzedawana jest w kostkach czy tez rulonach?
|
?? To jak ty robisz wzorki bo nie rozumiem troche. Kostka ma 50gram jest grubosci ponad centymera (dokladnych wymiarow nie pamietam, nie mam juz kostki w orginalnym ksztalcie ). Fimo bardzo latwo sie wyrabia, odrazu jest miekka. A wzorek robi sie toczac walki samemu (fimo jest w koncu w kostkach), masz dowolnosc wielkosci. Zazwyczaj robi sie walek o wiekszej srednicy, za to krotszy, a potem redukuje do porzadanego rozmiaru (i tu mozna tak samo zmniejszac jak i zwiekszac)
Cytat:
Napisane przez Isani
(...)
Czy Wam tez tak szybko kończy się modelina?
|
TAK ![:]](//static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Cytat:
Napisane przez Isani
Aha i jeszcze jeden problem,ciezko mi sfotografować ładnie moje kompozycje,niewiem moze to kwestia kiepskiego oświetlenia w domu?Mam tylko jedno okno w pokou :/
|
Na gorze masz podpiety watek o obrobce zdjec. Przegladajac kolejne strony trafisz na obrazkowe kursy do ps'a, gimpa itp (link na pierwszej stronie nie dziala)
|
|