2006-11-21, 07:36
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: szarlotka
Tak jak obiecałam :
Potrzebne :
5 jaj , 3 szklanki mąki , półtorej szklanki cukru , kostka margaryny , półtorej łyżeczki proszku do pieczenia , 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej , pokrojone jabłka bądź powidła albo jakiekolwiek owoce świeże lub z kompotu ( niezbyt słodkie )
Owoce : Obieramy jabłka i kroimy w kawałki obojętnie jak ale nie w kostkę albo plasterki . Poprostu ciachamy je . Wkładamy do garnka i dodajemy cukier ale dopiero jak się trochę rozgotują . Nie pamiętam czy trzeba wodę dodać no ale napewno sobie poradzisz .
Robimy :
Z żółtek , połowy szklanki cukru , mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczu szybko zagnieść ciasto . Podzielić na trzy części i 2 z nich zamrozić ( wsadzić do zamrazalnika ) . Ubić sztywną pianę z białek , wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną . Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę , wyłożyć owoce , następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta , na to pianę , a na koniec trzecią część ciasta , również startego na tarce .
Pozdrawiam i Smacznego !
moja rada : ciasto tarkować nad blaszką . piec w średniej temperaturze tak jak kazde ciasto / ja dawno nie robilam i nie pamietam ile pieke ale 1 godzinkę co jakis czas sprawdzając .
Pyszna szarlotka tuti-fruti z sokiem albo mlekiem albo herbatką . Kto co woli hehe . 
|
|
|