2006-11-23, 16:47
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kupno mieszkania
Cytat:
Napisane przez jastin83
Ja we własnościówce bede płaciła 3,50 zł za m2,i tez nie pisze z prespektywy duzych miast,gdzie metr kwadratowy mieszkania kosztuje 5 i więcej tysięcy 
|
Tak, tylko ile na zakup tej własnościówki musisz wyłożyć? Na jej zakup i remont? Jeśli dysponujesz większą kwotą, to logiczne, że nie bierzesz pod uwagę TBS.
Widzisz, ja piszę z perspektywy osoby, w mieście której (dane stat.) około 500 rodzin czeka na mieszkania, a tych po prostu nie ma! Gdziekolwiek nie pójdziesz ogłoszenia "Kupię" bądź "Zamienię" ale nie "Sprzedam".
Dlatego też moja sytuacja wygląda inaczej.
Ja nie neguje tego, że we własnościówce jest lepiej/taniej itp.
Piszę to wszystko z perspektywy mojego miasta, w którym brat TŻ-ta mieszkał przez pół roku z żoną, niemowlęciem i rodzicami bo nie mógł znaleźć mieszkania. Przez ostatnie 4 lata TBS wybudował u mnie bloki z 24 mieszkaniami, miasto w tym czasie - żadnego.
My też mieliśmy do wyboru - albo TBS bez prawa własności ale z partycypacją lub mieszkanie własnościowe do remontu o takim samym metrażu w cenie nieporównywalnie wyższej.
Nie twierdzę, że w przypadku gdy byłoby mieszkań pod dostatkiem i mogłabym przebierać jak w ulęgałkach nie zdecydowałabym się na własnościowe.
Spór i tak do niczego nie doprowadzi, bo "każda pliszka swój ogon chwali"
|