Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - W czasie deszczu dzieci się nudzą...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-11-23, 17:40   #1
primavera
Zakorzenienie

W czasie deszczu dzieci się nudzą...

Jako że moja próżność została mile połechtana - już wy pewnie wiecie, o jakie pochwały pod moim adresem mi chodzi - pomyślałam sobie o założeniu wątku, w którym podzieliłybyśmy się patentami na ciekawe zajęcia dla dzieci. Czasami niewielkim kosztem można zrobić naprawdę fajne i ciekawe rzeczy.

Część pomysłów jest przeze mnie wymyślona, część pochodzi z różnych książek i stron www - ale gdy coś jest godnego uwagi, to spisuję sobie do specjalnego zeszytu-stąd nie posiadam namiarów na autorów.

Podzielcie się swoimi pomysłami

BALONIKOWE GŁOWY
-do balonika wsypujemy mąkę i lejemy troszkę wody. Zawiązujemy. Można dowolnie formować twarze - swego czasu takie baloniki były do kupienia w sklepach (nie wiem, czy dalej są).

BIżUTERIA Z PłATKóW śNIADANIOWYCH
- duża igła ( w przypadku mniejszych dzieci koniec nitki oklejamy taśmą klejącą lub malujemy lakierem do paznokci)
- nitka czy jakaś włóczka
-płatki śniadaniowe typu kółeczka - najlepiej białe (miodowe) i ciemne (czekoladowe)

Dzieci nawlekają kółeczka na nitkę - tworząc korale, bransoletki...Mogą układać różne wzory przez dowolną kolejność kolorów.

JESIENNE DRZEWKO
-3 papierowe talerzyki,
-rolka po papierze toaletowym,
liście, mogą być też kasztany czy szyszki

Jeden talerzyk malujemy na zielono - i robimy z niego podstawkę, możemy położyć na nim listki, kasztany itp. Rolkę malujemy na brązowo, nakładamy na nią 2 pozostałe talerzyki i zszywamy zszywaczem - będą tworzyły koronę drzewa. Do korony przyklejamy liście.

MIKOłAJErys1
-rolka po papierze toaletowym
-farby
-papier kolorowy,
-wata
-klej
Z kartki papieru wycinamy koło (kształt można odrysować od średniej wielkości miseczki)przecinamy je na pół (wzdłuż średnicy), z powstałego półkola robimy stożek, który sklejamy, tak by tworzył czapkę Mikołaja. Czubek stożka i brzeg smarujemy klejem i pozostawiamy czapeczkę do wyschnięcia.

Mikołaj:
Rolkę po papierze malujemy czerwoną farbką i pozostawiamy do wyschnięcia. Z czerwonego papieru wycinamy rączki (koniecznie w rękawiczkach, bo to zima przecież), z białego twarz Mikołaja (oczy i nos można namalować flamastrem), z czarnego stopy (kształtem przypominające serce albo liść lilii wodnej), a z zielonego choinkę. Wszystko to przyklejamy do rolki po papierze. Na koniec doklejamy piękną siwą brodę z waty i zakładamy Mikołajowi czapeczkę.

WIENIEC NA DRZWI
rys 2
-papierowy talerzyk
-farby
-klej
-zielona bibuła
-brokat (niekoniecznie)
-szyszki, żołędzie

Wytnij cały środek talerza pozostawiając tylko brzeg, pozgniataj kawałki bibułki i przyklej do wieńca, posmaruj wybrane miejsca klejem i przyklej tam szyszki, żołędzie i orzechy

śWIECZNIK LUB PO PROSTU OZDOBNY SłOICZEK RYS 3
- mały słoiczek
- suszone płatki kwiatów
- mała świeczka typu podgrzewacz
Do czystego, suchego słoiczka wsypujemy płatki kwiatów. Na wierzchu stawiamy świeczuszkę i nasz ozdobny świecznik gotowy.

wersja druga:
- sól (najlepiej gruboziaristą)
- barwniki spożywcze- ja zawszeużywam takich do barwienia pisanek po prostu,
- słoiczek
- opcjonalnie wstążkę
Sól porcjami wsypujemy do szklanek, czy kubków. Do każdej porcji wlewamy parę kropelek barwnika i mieszamy, aż cała sól w kubeczku nabierze pożądanego przez nas koloru. Kolorową sól ostrożnie przesypujemy do słoiczka. Słoiczek można przewiązaćwstążką. Jeśli ma to być świecznik- soli nie sypiemy do pełna, za to na wierzchu stawiamy świeczkę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg big_mikolaje1.jpg (24,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_WianekSwiateczny1.jpg (47,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_swiecznikWsloiczku1.jpg (42,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_sol.jpg (36,5 KB, 6 załadowań)

Edytowane przez primavera
Czas edycji: 2006-11-24 o 17:48 Powód: Cały czas wywala mi internet-dlatego piszę po kawałku.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując