2012-01-05, 21:45
|
#2931
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: Polska; stolica Dolnego Śląska.
Wiadomości: 1 892
|
Dot.: Owsianka - królewskie śniadanie, cz. IV
Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek
Powiedzcie mi co daje to prażenie wiórek kokosowych? I jak długo tzreba to robić?
I Emmo jakbyś mogła napisz ile tego siemienia lnianego na ile łyżek owsianki dajesz? Bo ja mam ochotę pokombinować z nim (ponoć bardzo zdrowe), ale z tego co pamiętam z dzieciństwa to takie śluzowate jest, więc nie wiem ile będzie ok
PS jak mogłam dopiero wczoraj odkryć Twojego wspaniałe blogi? 
|
prażone wiórki mają bardziej intensywny smak. i smakują jak kokosanki 
prażyć krótko, wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i ciągle mieszać łopatką drewnianą przez jakąś minutę, aż po prostu lekko zbrązowieją.
co do siemienia, to na 4-5 łyżek płatków daję 1-2 łyżeczki, po prostu sypę ze słoiczka na oko. nie będzie śluzowate, jeśli nie zalejesz go wodą, ja wsypuję suche siemię, kiedy mieszam płatki z serkiem (lub dodaję do ugotowanej już owsianki na mleku).
samo śluzowate siemię lubię, ale w owsiance nie bardzo a że zdrowe jest, to jem w suchej postaci i ogólnie jego smaku nie czuję, chyba, że przegryzę ziarno, co jednak zdarza się rzadko
__________________
`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
|
|
|