2006-11-25, 18:32
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pieski miniaturki
Cytat:
Napisane przez betita
Martek88.Jeżeli chodzi o rodowód to chyba nie masz racji.
Pies może nie mieć rodowodu i może być rasowy w 100%.Rodowód wiąze się z wystawami, a ja na przykład nie chcę psa męczyć i mnie papierek nie jest do niczego potrzebny.
Oczywiście zdarzaja się oszusci, ale nie generalizujmy.Ja mam suczkę bez rodowodu,jej córka tez nie ma rodowodu, a weterynarz mówi,że są idealne.
Na zdjęciu są obydwie.Prawda, że cudne?
|
nie.
Rodówód to potwierdzenie rasy. Każdy, kto sprzedaje psa "rasowego bez rodowodu" oszukuje. Zawsze z jakiegoś powodu te psy nie maja rodowodu, a najczęsciej dlatego, że ich rodzice nie spełniali wymogów, jakie muszą spełniać psy rasowe, żeby były dopuszczone legalnie do rozmnażania.
Rodowód to jedyny dowód, że w żyłach psa płynie czysta krew, że urodził się w legalnej hodowli.
http://rodowodowy.xt.pl/
Rodowód to nie kawałek bezużytecznego papieru z imionami przodków naszego psa. Rodowód przede wszystkim świadczy o pochodzeniu psa, o tym, że jego rodzice i przodkowie też byli psami określonej rasy. Gwarantuje nam, że nasz szczeniaczek powinien wyrosnąć na psa o określonych cechach charakteru, wyglądzie i predyspozycjach. Niestety kupno szczeniaka bez rodowodu może się skończyć posiadaniem całkiem innego pieska, tylko w niewielkim stopniu przypominającego daną rasę. Zamiast miłego, spokojnego psa możemy mieć np. agresora.
Świadczy o tym, że rodzice szczeniaka byli przynajmniej 3 razy ocenieni przez ekspertów, nie tylko pod względem eksterieru, ale także charakteru, przeszli niezbędne badania (np. zdjęcie RTG wykluczające dysplazję) oraz testy psychiczne (obowiązkowe u niektórych ras).
Wiadomo, że szczeniak został obejrzany przez osobę znającą się na rasie, zaszczepiony i odrobaczony, a wszelkie wady i niedoskonałości zostały odnotowane w Karcie przeglądu miotu. http://rodowod.republika.pl/
a to, że twój wet coś powiedział...sorry, ale dla weta pies jest idelany, jak ma 4 nogi i własciwą liczbę oczu, wet to nie kynolog i nie jest żadnym autorytetem, jesli chodzi o to 
na forum juz nie 1.raz pojawia sie ten temat i mam tylko jeden wniosek- posiadacz psa bez rodowodu nie może przebolec faktu, że jego psy nie sa rasowe- a jednak to smutna prawda
|
|
|