Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - seks od 16 antykoncepcja od 18?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-08, 10:30   #10
toothyy
Raczkowanie

Dot.: seks od 16 antykoncepcja od 18?

Tak czytam czytam i nie moge po prostu uwierzyc..Tak edukacja seksualna powinna byc rozpowszechniana i jeżeli taka nastolatka jest na tyle "dojrzala" zeby isc do ginekologa po tabletki anty, to powinna w taki sam "dojrzaly sposob" dobierac sobie partnerow, ktorzy sa na tyle dojrzali zeby zastosowac prezerwatywe. Mysle ze ten ginekolog ktory nie przepisal tych tabletek jest bardzo madrym czlowiekiem, tylko szkoda ze dal argument niepelnoletnosci, zamiast wytlumaczyc ci czym grozi antykoncepcja hormonalna w tak mlodym wieku. Organizm kobiety rozwija sie i dojrzewa do nawet do 20 roku zycia, wiec jak mozna narazic gospodarke na rozchwianie, tylko po to zeby uprawiac sex?
Dziewczyno ja mam 24 lata, ale w twoim wieku chodzilam z chlopakami na randki i rajcowało mnie ze można sie pocalować w usta, albo isc przez ulice trzymajac sie za rece. Jakikolwiek sex nie przeszedl mi nawet przez glowe.

Ja jako promotor zdrowia, staram sie zawsze tlumaczyc mlodziezy ze nigdy nie moga w wieku 16 17 czy 18 lat powiedziec ze sa gotowi i dojrzali by rozpoczac wspolzycie. Nie sa, bo maja za malo doswiadczen zeby moc o sobie tak powiedziec. Dojrzala decyzja o antykoncepcji to taka, ktora podejmuje dwoje dojrzalych ludzi, a zapewniam cie, ze zaden normalny facet z glowa na karku nie pozwolilby swojej niedojrzalej fizycznie dziewczynie przyjmowac hormony, chyba ze twoj chlopak, to taki sam niedojrzaly sikut jak Ty i zalezy mu tylko na tym zeby "pobzykac sie" bez najmniejszego ryzyka ponoszenia za to odpowiedzialnosci. Zastanow sie czy warto dla kogos takiego szargac swoj mlodziutki organizm ktory nie jest jeszcze na to gotowy i czy chcesz za pare lat wygladac jak szafa trzydrzwiowa, bo tabletki owszem sa nowszej generacji, ale w przypadku tak mlodych osob nie ma to najmniejszego znaczenia. Szanuj przedewszystkim siebie i swoje wlasne zdrowie i mysl o sobie, o tym, jakie mozesz poniesc konsekwencje. Wstrzymaj sie z sexem, bo na to naprawde bedzie jeszcze czas w twoim zyciu, teraz masz czas na randkowanie, pierwsze kontakty fizyczne, pierwsze pieszczoty, poznawanie sie, uczenie sie na bledach. Naprawde mozna, sama poszlam do lozka dopiero z moim mezem i to naprawde fajne uczucie, za jestem tylko jego, a on taki szczesliwy i dumny byl moim pierwszym facetem. Moze to jest jakas wartosc? Moze naprawde wystarczy tylko chciec....Moze i ty poznasz kogos kogo pokochasz na zawsze i wtedy dla takiej osoby bedzie warto?przemysl to prosze i nie reaguj na to co napisalam agresja ani zloscia, jezeli napisalam cos zlosliwie to tylko po to zeby bardziej do ciebie dotrzec.
toothyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując