2012-01-08, 18:10
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów
Cytat:
Napisane przez letito
to i ja podzielę się swoją techniką.
Zaczynam od zajęcia wygodnego miejsca przed telewizorem 
Olejowanie zaczynam od masowania skalpu. Moczę końcówki palców w miseczce z mieszanką olei, rozcieram i delikatnie wkładam palce we włosy i masuję skalp. Czynność powtarzam aż cała skóra głowy jest pokryta. Podczas masażu skalpu co jakiś czas delikatnie przeciągam dłonie wzdłuż długości włosów (tak jakbym chciała związać je w kucyk). Pozostałą resztkę oleju, który nie wtarłam w skalp nakładam na już częściowo naolejowane włosy. Resztki oleju w miseczce wycieram końcówkami włosków I potem rozpoczynam rytuał wcierania oleju w pasma włosów. Rozdzielam małe pasemka, zaczynając od lewej strony głowy i sunę delikatnie palcami wzdłuż takiego pasemka. Robię to kilka razy, dopóki pasemko nie stanie się idealnie gładkie. I tak samo z kolejnymi pasemkami. Po nałożeniu oleju moje włosy sa idealnie gładkie i proste. Potem zaplatam je w warkoczyk. Olejki trzymam kilka/kilkanaście godzin.
Mój cały rytuał nakładania olejów trwa ok. 15 minut.
Ogólnie, jeśli chodzi o olejowanie moich włosów to:
- używam bardzo małej ilości olejków. Mam włosy za łopatki, a moja mikstura zakrywa zaledwie dno małej miseczki. Dzięki technice, którą stosuję, jestem w stanie pokryć całe włosy. Kiedyś używałam większej ilości olejów, nie rozprowadzałam olejów tak dokładnie i miałam gorsze efekty. Po prostu olej nie przeniknął dokładnie w strukturę moich włosów.
- olejowanie rozpoczynam od skalpu, bo zauważyłam że wtedy mniej włosów mi wypada. Podobnie nie olejuję na głowie spuszczonej w dół, bo zauważyłam, że wtedy tez więcej włosów mi wypadało.
- olejuję suche włosy - albo przed myciem, czasami choć rzadko zdarza mi się po myciu (ale zanim nałożę olej czekam aż wyschną). Nakładanie na suche + wcześniej przeczesane włosy również spowodowało ich mniejsze wypadanie podczas olejowania.
Mam nadzieję, że komuś mój opis kiedyś się przyda 
|
Dzieki serdeczne za post, na pewno wyprobuje nastepnym razem! Teraz siedze ze smierdzacym Mahabringrajem na skalpie i smierdzaca Navratna na dlugosci...musze wykonczyc!
Piję pokrzywę: 24.02.2012-24.05.2012

|
|
|