Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Amla- indyjskie olejki do włosów
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-08, 18:10   #3226
pannahanna
Raczkowanie

Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów

Cytat:
Napisane przez letito Pokaż wiadomość
to i ja podzielę się swoją techniką.

Zaczynam od zajęcia wygodnego miejsca przed telewizorem

Olejowanie zaczynam od masowania skalpu. Moczę końcówki palców w miseczce z mieszanką olei, rozcieram i delikatnie wkładam palce we włosy i masuję skalp. Czynność powtarzam aż cała skóra głowy jest pokryta. Podczas masażu skalpu co jakiś czas delikatnie przeciągam dłonie wzdłuż długości włosów (tak jakbym chciała związać je w kucyk). Pozostałą resztkę oleju, który nie wtarłam w skalp nakładam na już częściowo naolejowane włosy. Resztki oleju w miseczce wycieram końcówkami włosków I potem rozpoczynam rytuał wcierania oleju w pasma włosów. Rozdzielam małe pasemka, zaczynając od lewej strony głowy i sunę delikatnie palcami wzdłuż takiego pasemka. Robię to kilka razy, dopóki pasemko nie stanie się idealnie gładkie. I tak samo z kolejnymi pasemkami. Po nałożeniu oleju moje włosy sa idealnie gładkie i proste. Potem zaplatam je w warkoczyk. Olejki trzymam kilka/kilkanaście godzin.
Mój cały rytuał nakładania olejów trwa ok. 15 minut.

Ogólnie, jeśli chodzi o olejowanie moich włosów to:

- używam bardzo małej ilości olejków. Mam włosy za łopatki, a moja mikstura zakrywa zaledwie dno małej miseczki. Dzięki technice, którą stosuję, jestem w stanie pokryć całe włosy. Kiedyś używałam większej ilości olejów, nie rozprowadzałam olejów tak dokładnie i miałam gorsze efekty. Po prostu olej nie przeniknął dokładnie w strukturę moich włosów.

- olejowanie rozpoczynam od skalpu, bo zauważyłam że wtedy mniej włosów mi wypada. Podobnie nie olejuję na głowie spuszczonej w dół, bo zauważyłam, że wtedy tez więcej włosów mi wypadało.

- olejuję suche włosy - albo przed myciem, czasami choć rzadko zdarza mi się po myciu (ale zanim nałożę olej czekam aż wyschną). Nakładanie na suche + wcześniej przeczesane włosy również spowodowało ich mniejsze wypadanie podczas olejowania.

Mam nadzieję, że komuś mój opis kiedyś się przyda
Dzieki serdeczne za post, na pewno wyprobuje nastepnym razem! Teraz siedze ze smierdzacym Mahabringrajem na skalpie i smierdzaca Navratna na dlugosci...musze wykonczyc!

Amla Gold, Amla, Vatika Enriched Almond Oil, Sesa, Navratna, Vatika kokosowa, Mahabringraj, migdalowy, rycynowy, awokado

Kuracja drożdżowa: 31.01.2012-31.04.2012
Piję pokrzywę: 24.02.2012-24.05.2012

pannahanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując