2012-01-08, 18:20
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy :)
Cytat:
Napisane przez archinta
Jaki????????????????????? Pisz tu zaraz!!!!!!!!!!
|
Sam sposób usypiania to uczenie samodzielnego zasypiania - kładziemy dziecko do łóżeczka i jak tylko zaczyna płakać bierzemy na ręce, klepiemy po pleckach i ewentualnie mówimy do uszka szszszsz, jak tylko się uspokaja odkładamy i tak w kółko aż zaśnie. Tymon do tej pory zasypiał ok 2 godzin, walczyliśmy zawsze ze smoczkiem, zawijaniem mocno w becik i czasami bujaniem, masakra. Ten sposób może nie jest super innowacyjny, ale naprawdę skuteczny, 2 dni temu usypiałam go tak pierwszy raz - przez 40 min odłożyłam i podniosłam go ze 30 razy, ale w końcu usnął, a teraz zajmuje to jakieś 15 min i śpi. Dla mnie rewelka w porównaniu z tym co było do tej pory. W dzień z kolei nie spał praktycznie wcale, a teraz jak tylko widzę, ze ziewa (ale jest jeszcze w stanie czuwania) kładę go do łóżeczka (zasłaniam rolety, włączam spokojną muzyczkę i kładę) oczywiście są protesty, ale po 10/15 min zasypia, a przed 18 zasnął już zupełnie sam bez podnoszenia! Sam się uspokaja i potrafi zasnąć. Jeszcze dużo pracy przed nami, ale widzę ogromną poprawę i naprawdę polecam Teraz mamy ok 4 drzemek w ciągu dnia, trzy 40 min i jedna ok 1 h. Wieczory nadal są marudne, ale nie aż w takim stopniu
Aha a w nocy śpi ładnie, bo od 22/23 do 9/10 z jedną pobudką ok 6 rano, czasami zdarzy się, że obudzi się na mleczko jeszcze ok 3.
Edytowane przez Aiszka22
Czas edycji: 2012-01-08 o 18:22
|
|
|