Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - OCM - Metoda czyszczenia olejem
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-09, 10:26   #1434
201608151056
Konto usunięte

Dot.: OCM - Metoda czyszczenia olejem

Cytat:
Napisane przez MrLuizee Pokaż wiadomość
Moja kuzynka zainteresowała się OCM, ale ma tylko 14 lat, czy one też może ją stosować, ma trochę wyprysków jak każda nastoletnia dziewczyna

Nie widzę absolutnie żadnych przeciwskazań. Od kiedy wiek, a nie stan skóry się liczy? Osobiście zaczęłam mieć ogromne problemy z trądzikiem w wieku 11 lat. I to nie były "zwykłe krostki nastolatki" tylko ostre zakażenia bakteryjne połączone z nieprawidłową gospodarką hormonalną. Gdybym znała wtedy OCM jestem przekonana, że oczywiście problemu bym się nie pozbyła, ale może udawałoby mi się trzymać cerę w ryzach jako tako. Gdy miałam 14 lat już byłam w zaawansowanym stadium ŁZS i po zakażeniu gronkowcem i paciorkowcem. Kto wie jak wyglądałaby teraz moja cera, gdybym nigdy nie przesuszała jej SLSami i eksperymentowała z niemal wszystkimi dostępnymi w drogeriach/aptekach kosmetykami do cery trądzikowej/tłustej.

Oleje stosuje się nawet w pielęgnacji niemowląt, więc uważam, że taka delikatna pielęgnacja to najlepsze co tak młoda osoba z problemami skórnymi może zrobić. Jedyne czego bym się trzymała, to minimalizm. Im mniej różnych specyfików w mieszance tym lepiej. Olej rycynowy plus olej bazowy powinien wystarczyć. Można ewentualnie dodać kilka kropli olejku cytrynowego, herbacianego albo eukaliptusowego (tylko wtedy z daleka od oczu) i używać maksymalnie delikatnej ściereczki.
201608151056 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując