2012-01-09, 10:26
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: OCM - Metoda czyszczenia olejem
Cytat:
Napisane przez MrLuizee
Moja kuzynka zainteresowała się OCM, ale ma tylko 14 lat, czy one też może ją stosować, ma trochę wyprysków jak każda nastoletnia dziewczyna 
|
Nie widzę absolutnie żadnych przeciwskazań. Od kiedy wiek, a nie stan skóry się liczy? Osobiście zaczęłam mieć ogromne problemy z trądzikiem w wieku 11 lat. I to nie były "zwykłe krostki nastolatki" tylko ostre zakażenia bakteryjne połączone z nieprawidłową gospodarką hormonalną. Gdybym znała wtedy OCM jestem przekonana, że oczywiście problemu bym się nie pozbyła, ale może udawałoby mi się trzymać cerę w ryzach jako tako. Gdy miałam 14 lat już byłam w zaawansowanym stadium ŁZS i po zakażeniu gronkowcem i paciorkowcem. Kto wie jak wyglądałaby teraz moja cera, gdybym nigdy nie przesuszała jej SLSami i eksperymentowała z niemal wszystkimi dostępnymi w drogeriach/aptekach kosmetykami do cery trądzikowej/tłustej.
Oleje stosuje się nawet w pielęgnacji niemowląt, więc uważam, że taka delikatna pielęgnacja to najlepsze co tak młoda osoba z problemami skórnymi może zrobić. Jedyne czego bym się trzymała, to minimalizm. Im mniej różnych specyfików w mieszance tym lepiej. Olej rycynowy plus olej bazowy powinien wystarczyć. Można ewentualnie dodać kilka kropli olejku cytrynowego, herbacianego albo eukaliptusowego (tylko wtedy z daleka od oczu) i używać maksymalnie delikatnej ściereczki.
|
|
|