Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Skoro Bóg stworzył świat, to kto stworzył Boga...?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-12, 14:13   #168
Amani
Zakorzenienie

Dot.: Skoro Bóg stworzył świat, to kto stworzył Boga...?

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Jasne, że tak, ale to co złe, jest zwykle najbardziej widoczne.
Zgadzam się, dlatego m.in. tak trudno jest się utożsamiać z KK i wierzyć, skoro zewsząd jesteśmy bombardowani takimi negatywnymi informacjami. Jesli ktoś wątpi, nie dostaje odpowiedzi na różne pytania i dodatkowo dostaje taką dawkę informacji, to recepta na odsunięcie się od wiary.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Mnie odrzucają od kościoła znani mi księza, indywidua jak ojciec Rydzyk i jego fani, akcje pod krzyżem, politykowanie, ludzie typu Tomasz Terlikowski, ktorzy moim zdaniem więcej szkody niż pożytku czynią non stop pisząc o "aborcjonistach", gejach i zbrodni in vitro, bo to nie te czasy, kiedy ludzi tak łatwo można było zastraszyć.
Mnie tez znani mi księża odrzucali, dopóki nie spotkałam ludzi, którzy pokazali mi inny obraz Kościoła, przemogłam się mimo wątpliwości i widzę, że są jeszcze prawdziwi księża - młodzi, wykształceni, z którymi można porozmawiać na poziomie, a nie ci co poszli bez wykształcenia do seminarium bo matka i ciotki dewotki naciskały. Co do fanatyków pod krzyżem, to niestety w każdej religii znajdą się tacy ludzie, a że media pokazują takich świrów, żeby byla sensacja, to patrzać na takie widoki człowiek aż nie chce przyznawać przed samym sobą, że cokolwiek ich łączy np. wyznanie. Co do Rydzyka, to moim zdaniem to czysty biznes i polityka. Następny facet, który nie powinien być księdzem, a nie zostaje usunięty własnie przez inne czynniki - to ten świat jest chory, nie religia

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Tak, tylko że matka z tej historyjki dba o swoje dzieci, nie sprowadziłaby na nie świadomie chorób itd. Chyba, że porównamy Boga do matki palącej i pijącej hektolitry alkoholu w ciąży A Bóg jeśli istnieje to nie jest wcale dla ludzi tak dobry.
Ok, może nie wszystkie aspekty tej historyjki da się przełożyć na wiarę. Jeśli chodzi o dbanie Boga o ludzi, to ja sobie to tłumaczę w ten posób (nie mówie, że to jedyne słuszne rozumowanie): wg wiary Bóg zsyłając pierwszych ludzi dał im wolną wolę. W sumie dziwne, żeby było inaczej - bez sensu by było, gdyby ludzie byli pod Jego stałą kontrolą. Co działo się potem, wszyscy wiedzą - jabłko. Tak więc od tamtej pory jak widać przestało być pięknie, ludzi przybyło, świat poszedł do przodu, ludzie też i sami sobie zapracowali przez wieki ten straszny świat z wojnami, chorobami itd.
Idąc Twoim tokiem myślenia, każdy rodzący się dostaje wolą wolę w momencie narodzin - stąd pytanie, czemu np. chorują noworodki, umierają niewinne dzieci itd. Moim zdaniem tak nie jest. Człowiek jako istota dostał na samym początku wolną wolę. Dziecko może chorować, bo np. 5 pokoleń do tyłu praprababcia postąpiła tak a nie inaczej i przekazała wadliwe DNA do obiegu lub wiele innych czynników cywilizacyjnych wpłynęło (niezaleznych od pojedynczego człowieka/nie odkrytych przez medycynę) na to, co się stało. Nie tłumaczę sobie tego tak, że jest idealna kobieta, idealny mężczyzna, żyją w idealnie eko środowisku (pomijając wpływ cywilizacji na człowieka jako rasę ludzką) i nagle BUM - Bóg im zsyła chore dziecko. Nie twierdzę tez, że pani Xińska jest winna za chorobę swojego dziecka. NIE. Nie mówię tu o poszczególnych przypadkach, ale o człowieku ogólnie.

Takie jest moje rozumowanie, przyjmując, że Bóg nie jest Siłą/Nieporuszonym Poruszycielem czy jakkolwiek moc sprawczą nazwiemy (ja jestem na tym etapie zrozumienia póki co), ale Bogiem uosobionym w jakiego wierzy KK.

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując