Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dlaczego polskie prawo tak łagodnie kara przestępców seksualnych?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-13, 10:11   #13
armania82
Raczkowanie

Dot.: Dlaczego polskie prawo tak łagodnie kara przestępców seksualnych?

Mnie to też bulwersuje. Była ileś lat temu taka sprawa, że facet zgwałcił i zamordował młodą dziewczynę, ok. 19 lat. Jej rodzice procesowali się 8 lat z tym draniem i po 8 latach on ich zasądził o odszkodowanie za szkody moralne. Bo proces długo trwał. I zostało zasądzone dla niego odszkodowanie bodajże 5000 od tych rodziców. No nie mogłam w to uwierzyć! Ostatecznie nie wiem, jak to się skończyło, na tamtym etapie sprawa nie była jeszcze zakończona (oczywiście ta o brutalny mord na dziewczynie). To mną wstrząsnęło. Podobnie jak cały szereg innych spraw o morderstwa, gwałty. Ogólnie Europa zrobiła się bardzo miłosierna dla wszelkiego rodzaju przestępców (chociażby Breivik!). Mamy ich humanitarnie traktować, wypuszczać szybko z więzień, skazując być może na śmierć innych, niewinnych ludzi, potencjalne ofiary. Nad nimi już nikt się nie lituje.

Zresztą, mnie załamują też kary przewidziane przez prawo dla oprawców zwierząt. Dla mnie znęcanie się nad jakąkolwiek istotą żywą, zwłaszcza nie mogącą się obronić, to bestialstwo nie mające nic wspólnego z człowieczeństwem. I wymaga surowej kary.

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez sandrina Pokaż wiadomość
A co w tym dziwnego? przecież każdemu człowiekowi należy się szacunek i prawo do obrony, zwłaszcza gdy jego zachowanie jest wywołane chorobą lub niepoczytalnością - nieważne czy zabił, zgwałcił czy co tam innego nabroił. A taki bidulek pedofil to przecież kieruje się popędem jak kotka w rui i to w sumie nie jego wina (miałam w rodzinnej miejscowości przypadek gwałciciela - chory był, policja do czasu jak zabił dzieciaka w parku nie reagowała na skargi ludzi, bo to przecież chory człowiek tylko)
Poza tym, więźniów też trzeba utrzymywać, prawda? Więc, im krótsze wyroki tym mniej kasy Państwo wydaje Dłuższe wyroki wiązały by się też z przepełnieniem obecnych więzień i trzeba by zbudować coś nowego. Nie wierzę, że aspekt ekonomiczny nie ma nic wspólnego z długością wyroków -no ale to moje subiektywne zdanie tylko.

A tak już bez ironii, to całkowicie się zgadzam z tym, że tacy ludzie powinni być izolowani dożywotnio. Już wiele przypadków pokazało, że izolacja krótkotrwała nic nie daje.
Co do kastracji - hmmm.....farmakologiczna chyba jest krótkotrwała? tzn dopóki leki się bierze? Jeśli tak jest to wątpię, żeby kogoś dało się do tego skutecznie przymusić. A tradycyjna? Przecież społeczeństwo się na to nie zgodzi.....
Całkowicie się z Tobą zgadzam. No nie wiem, jakoś nie potrafię myśleć o takich ludziach w ten sposób, że to przecież też człowiek i trzeba się pochylić nad jego ułomnością.

Edytowane przez armania82
Czas edycji: 2012-01-13 o 10:08
armania82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując