Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Droga do bycia stylistką - czy jest ciężko?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-13, 23:41   #5
mary_poppins
sissy that walk

Dot.: Droga do bycia stylistką - czy jest ciężko?

ciężko jest zdobyć absolutnie każdy zawód - nie tylko bycie stylistką czy specjalistą w innym, "urodowym" temacie jest trudne. jednak zgadzam się z tym, że do tego niezbędne są kursy i to od samego początku, żeby nie nauczyć się źle i przypadkowo nie utrwalać sobie błędów.

jako własny przykład podam mój pół-zawód - tańczę półprofesjonalnie. i doskonale rozumiem stylistki, które się złoszczą, że osoby bez kursów i żadnego szkolenia w kierunku robienia paznokci zajmują się tym i pobierają za to wysokie opłaty. w mojej branży jest pełno pseudotancerek które poszły na jedne warsztaty albo pochodziły kilka tygodni na zajęcia i uważają że to wystarczy, że reszty są w stanie nauczyć się same. a to nieprawda! i sądzę, że z paznokciami jest podobnie. żeby naprawdę być w tym dobrym specjalistą, trzeba się non stop rozwijać - jeździć, oglądać, uczyć się, ćwiczyć pod okiem doświadczonych osób. i tak jak żeby popląsać sobie w domu albo przed znajomymi nie trzeba dużo umieć, tak żeby robić sobie samej pazurki dla swojej własnej przyjemności również można pozwolić sobie na braki. ale w momencie, gdy bierze się za to pieniądze i chce się iść w tym kierunku "na poważnie", żadne próby na chybił-trafił nie wchodzą w grę podstawą ZAWSZE są profesjonalne szkolenia (regularne, a nie jeden kurs i piękny certyfikat na ścianie), nic ich nie zastąpi i bez nich nikt nie jest w stanie osiągnąć pełni swoich możliwości "ot tak".
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując