Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasz ślubny rok zaczynamy, na pierwszą relację czekamy - PM 2012 cz. XVII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-17, 12:16   #790
baskaeta
Zadomowienie

Dot.: Nasz ślubny rok zaczynamy, na pierwszą relację czekamy - PM 2012 cz. XVII

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że kolejność powinna być taka: ślub cywilny i ślub kościelny. I tak:
1. ślub cywilny i potem ślub kościelny,
2. 2w1 czyli ślub konkordatowy
3. ślub kościelny i ślub cywilny - wydaje mi się, że kościół raczej wymaga jakiegoś oświadczenia od młodych, że nie mają ślubu cywilnego zawartego z kimś innym. Chodzi o to, że ślub cywilny ma skutki prawne i w przypadku gdyby okazało się, że ktoś już ma slub cywilny i chce zawrzeć ślub kościelny z inną osoba, to wtedy jest przeszkoda w zawarciu ślubu kościelnego.
Nie wiem jak jest w drugą stronę, tzn. czy zawarcie ślubu w kościele a potem chce się zawrzeć ślub cywilny z kimś innym, czy w świetle prawa cywilnego jest to przeszkodą...
Powiadam Wam, ze ciekawy temat poruszyłyście.
A co do dodatkowych dni urlopu okolicznościowego, to on dotyczy chyba jednego ślubu. Jak się wzieło 2 dni na ślub cywilny, to przy kościelnym się go nie dostanie. Tak coś mi się zdaje.
przeciez napisałam heh! nie możesz wziąć samego slubu kościelnego ani najpierw kościelny a później cywilny. Najpierw cywilny później kościelny lub oba na raz.

Co do 2 dni urlopowych powtórzę: 2 dni urlopowego dodatkowego pzrysługują TYLKO przy opcji cywilnej lub przy opcji cywilny & kościelny na raz. Jeśli bierzesz jak ja dwa lata wcześniej ślub cywilny to masz te dwa dni natomiast obecnie jak biore ślub kościleny - TYLKO to NIE przysługuje Ci prawo do 2 dni urlopu dodatkowego ponieważ ślub KOścielny sam w sobie NIE wywiera skutku prawnego a jest pzreżyciem duchowym. te dwa dni pzrysługua tylko w przypadku konsekwencji prawnych. Czyli opcji cywilny& kościól na raz lub tylko cywilny

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2012-01-17 o 12:18
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora