2006-11-29, 09:43
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Szukam fajnego jubilera ;)
Cytat:
Napisane przez eklerka
Dzięki 
Jeszcze Cię trochę pomęczę  Dokładnie chciałabym z kawałków drutu porobić "szpilki" z kuleczką na końcu, (czyli albo jakoś przez stopienie, albo przyklejenie gotowej kuleczki tym lutem). Mógłbyś (  ) napisać mi "krok po kroku", jak to zrobić i ile pieniążków by mnie potrzebne do kupienia rzeczy kosztowały? A może jest jakaś książka, strona www, czy artykuł na ten temat?
I jeszcze jeśli miałbyś gdzieś sfotografowane swoje prace, to chętnie popodziwiam, gdybyś chciał się nimi pochwalić 
|
Małą kuleczkę robi się prosto, przez stopienie drucika na końcu, ale z drutu 0.8 - 1 mm można w ten sposób uzyskać kuleczkę najwyżej 2 mm średnicy. Jak to się robi?: drut trzeba wyprostować przez rozciągnięcie, uciąć kawałek na szpilkę z zapasem na kuleczkę, złapać pensetą końcem w dół trocę podgrzać, zanurzuć koniec na 1mm w boraksie, tak, żeby się trochę przkleiło, a potem dalej podgrzewać palnikiem i przerwać, kiedy pojawi się kuleczka. następnie zanurzyć w kwasie siarkowym (10% wystarczy) i opłukać w wodzie i wysuszyć. Drugi koniec zaostrzyć na szlifierce lub pilnikiem i obrobić pilnikiem jedwabnikiem i pastą do polerowania (zieloną). Większą kuleczkę najlepiej kupić w sklepie ze srebrem, pustą w środku i przylutować. Wyślij mi mejla, to opowiem resztę to teraz muszę lecieć na zajęcia. Papuś
|
|
|