2012-01-22, 21:46
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci
Cytat:
Napisane przez olasia99
Zastanawia mnie jedna rzecz. Nie będę mogła wstawić zdjęcia z imprezy na fb, kiedy an stole będzie stała butelka coca-coli?
Czy biblioteki (są tez internetowe) będą w ogóle mogły funkcjonować? Załóżmy, że moja szkoły wykupuje 10 egzemplarzy Pana Tadeusza . Później biblioteka pożycza książki innym. To będzie legalne? Przecież nie dostała od Adama Mickiewicza zgody na piśmie, że może pożyczać jego książki 
Będę musiała usunąć podpis z wizażu i mogę zapomnieć o jakimś tekście piosenki w opisie na gg?
|
wystarczy poczytać o ochronie własności intelektualnej ;-)
elektroniczne bazy danych, biblioteki - podlegają pod dozwolony użytek osobisty, czyli np. korzystasz z elektronicznych baz danych, jeśli potrzebujesz tego do nauki ;-)
co do coca-coli, to jest po prostu znak towarowy, ale nie używasz go przecież do niecnych celów 
Cytat:
Naruszenie zarejestrowanego znaku towarowego zgodnie z art. 296 ust. 2 Ustawy o ochronie Prawa i własności przemysłowej polega na bezprawnym używaniu w obrocie gospodarczym:
- znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów („Honda” dla samochodów osobowych i „Honda” dla samochodów osobowych);
- znaku podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do identycznych towarów, jeżeli zachodzi ryzyko wprowadzenia odbiorców w błąd, które obejmuje w szczególności ryzyko skojarzenia znaku ze znakiem towarowym zarejestrowanym (np. „Adidas” i „Adidos” dla obuwia sportowego);
- znaku identycznego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do towarów podobnych, jeżeli zachodzi ryzyko, o którym mowa wyżej
- znaku podobnego do zarejestrowanego znaku towarowego w odniesieniu do
|
|
|
|