Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Automat do pieczenia chleba.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-01-26, 13:43   #1196
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
buziaczekk dziwna sprawa z tym chlebem, ja piekę tylko z timerem i nie mam problemu ze źle wyrobionym ciastem, nawet gdy zażyło mi się zapomnieć dodać drożdże to ciasto było wymieszane idealnie.
Biorąc pod uwagę że brzegi chleba są wyższe, a środek się zapadł to świadczyłoby to że ciasto ładnie wyrosło i nie utrzymało ciężaru co dało efekt zapadnięcia. Po przeanalizowaniu wszelkich opcji stawiała bym dwie najbardziej prawdopodobne tezy:
-pierwsza: ciasta jest za dużo (jak piekę biszkopt i wleję dużo ciasta do wąskiej tortownicy czyli ciasto jest wysokie to robi mi się zakalec- w chlebie będzie zapewne podobnie a na zdjęciu wygląda że Twój chleb jest wysoki). Spróbuj zrobić chleb w mniejszym rozmiarze.
-druga: to ciasto jest zbyt mokre (gdy mamy płynną masę to grudki łatwiej się tworzą no i struktura jest słabsza co mogłoby wpływać na zapadanie się). Spróbuj zrobić (ale nie na timerze tylko sprawdzając jak chleb się wyrabia) z mniejszą ilością płynnych składników.

No a żeby mąż nie narzekał to spróbuj zrobić jakiś prosty i sprawdzony chleb a eksperymenty zostaw na później. Proponuję mój przepis który stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje (już go w tym wątku podawałam):
1 jajko
do 300 g uzupełnić mlekiem
1,5 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny (można zastąpić oliwą lub innym tłuszczem, nie trzeba trzymać się dokładnie wagi ja leję lub tnę tak na oko)
160 gram nasion (ja daję po trochę siemię lniane, rodzynki- ale te duże królewskie, nasiona dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, czasem słonecznik)
400g mąki pszennej (ja daję 100g mąki razowej i 300g mąki tortowej ale na początek zrób tylko z pszenną bo razowa pogarsza wyrastanie ciasta)
1,5 łyżeczki drożdży

Gdybyś zrobiła ten chleb to przynajmniej będzie wiadomo czy maszyna prawidłowo pracuje no bo ten chleb nie udał się tylko gdy zapomniałam dodać drożdże.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------


Nie rób tak bo Ci ciasto wykipi- przecież jak ciasto wyrobisz to drożdże będą pracować i chleb rosnąć.

mozliwe bo piekła chleb 1500g
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując