2012-01-27, 12:37
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: termoochrona marion
Cytat:
Napisane przez curry
Naprawde uwazasz, ze jakas maziajka ochroni przed prostownica  Jesli tak mozesz zrobic test. Wez kosmetyk "termoochronny" naloz go na jedno przedramie, drugie pozostaw bez niczego. Rozgrzej prostownice/lokowke i przyloz do obu przedramion, przedramie z termoochronnym na pewno bedzie mniej spalone! 
|
Kosmetyki termoochronne nie stanowią całkowitej ochrony przed wysoką temperaturą, ale kiedyś nawet na wizażu wkleiłam link do ciekawych badań dotyczących właśnie wpływu różnych substancji stosowanych w kosmetykach na ochronę włosów przed uszkodzeniami- zarówno tymi spowodowanymi czesaniem, jak i tymi wynikającymi ze stosowania suszarki/prostownicy. Wiadomo, że wszystko zależy też od rodzaju włosa i od temperatury prostowania, ale jednak- silikony czy inne substancje powłokotwórcze nieco chronią włosy. Nie mogę teraz znaleźć linku, nie wiem, czy jest w wątku dotyczącym silikonów, czy gdzie indziej. Tak więc stosowanie kosmetyków z silikonami, PVP czy czymś podobnym, nie jest totalną stratą czasu i pieniędzy. I to nie tylko przy prostowaniu prostownicą, ale także przy stosowaniu suszarki
|
|
|