Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dividi,szop i łikend-a ponoć Polacy nie gęsi i swój język mają...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-12-03, 12:49   #1
Fresa
Zakorzenienie

Dividi,szop i łikend-a ponoć Polacy nie gęsi i swój język mają...

Właśnie tak-jak w temacie.
Czyli,co sądzicie na temat wyrazów pochodzenia obcego w języku polskim.A konkretnie mam na myśli wszelkiego rodzaju angielszczyzny.Choć w j.polskim są zapożyczenia nie tylko z angielskiego-jakoś on najbardziej i najchętniej utrwala się w pamięci.
Nie powiem,bo i mi także zdarza powiedzieć się "OK" chociażby.
Ale ,gdy co piątek w Faktach o 19 słyszę na zakończenie-" życzę państwu miłego łikendu" ,to działa to na mnie jak przysłowiowa czerwona płachta na byka.
Wszak to media w szczególny sposób powinny dbać o mowę polską.A zamiast tego propagują angielszczyznę -wszak "łikend" to nic innego jak tylko "koniec tygodnia".A może ,jak powiedzą "łikend" to brzmi to według nich bardziej dystyngowanie,bądź też sądzą,że zaimponują znajopmością języków obcych?

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego,że niestety(co jak widać podkreślam) nie da się tego wyeliminować,bo już na dobre niektóre zapożyczenia przyjęły się w języku polski-ale podyskutować na ten temat na pewno nie zaszkodzi.

Wszak już Mikołaj Rej mówił,że :
A niechaj narodowie wżdy postronni znają,
iż Polacy nie gęsi i swój język mają.

I tutaj moje pytanie.
Jak to jest ,jesteśmy tymi gąskami,które bezwiednie powtarzają,to co usłyszą?
Czy też staracie się dbać o to,by mówić poprawnie i po polsku?

Zapraszam do dyskusji-może być naprawdę ciekawa.
Nie zapominajmy,że ile osób-tyle może być opinii.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując