2012-02-01, 12:36
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Etatowa niania na umowie aktywacyjnej
Cytat:
Napisane przez Tereskaa
Witajcie. Czy są wśród Was nianie pracujące na cały etat na umowę aktywacyjną? Od 1 lutego podejmuję właśnie taką pracę i chciałabym się Was podpytać jak wygląda taka umowa w praktyce. Rozumiem, że rodzice dziecka zgłaszają mnie do ZUSu, wiem również, że niania powinna płacić co miesiąc podatek, jaka to jest suma pieniędzy w praktyce i czy płaci się ten podatek przelewem czy w jakiejś innej formie? Czy zgłasza się taki fakt do Urzędu Skarbowego? Słyszałam również, że można sobie opłacać samemu ubezpieczenie chorobowe, czy to oznacza, że jeśli go nie opłacę to nie mogę iść bezpłatnie do lekarza na NFZ?
Będę Wam szalenie wdzięczna za pomoc.
|
ja pracuje na caly etat na umowe zlecenie, mam najnizsza krajowa na umowie. rodzicie dziecka zglosili mnie do zusu, trzeba bylo kilka papierkow wypelnic i pozniej do skarbowki nas wyslali. Mama malej placa za mnie te skladki, nie wynosza one duzo, chorobowe tez, jak bym szla do lekarza to musze te papiery im pokazac ze jest skladka do NFZ placona
z tym podatkiem to prawda, ja w czerwcu w tym roku bede musia 100zł zaplacic i na jesieni jakos tak tez.
hmmm nie wiem co jeszcze mam napisac
|
|
|