2012-02-08, 19:16
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy
Cytat:
Napisane przez eos50
A dlaczego ja mam żyć tak, jak Wy tego chcecie?
|

Czy przeczytałeś pozostałą część tej wypowiedzi? Gdzie napisałam, żebyś żył jak tego JA czy MY chcemy? Napisałam coś wręcz odwrotnego.
Nawet Cię nie znam, co mnie to obchodzi, że jakąś kobitkę robotą zajeździsz na amen? Chcącemu nie dzieję się krzywda, więc szukaj chętnej.
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------
Cytat:
Napisane przez motyla
ha, tego jeszcze nie widziałam. chłop, który wybiera kobietę według jej pensji! musi być mniejsza od jego, bo jakże by inaczej. najlepiej zresztą, żeby wcale nie zarabiała, a jak jemu coś się stanie i przejdzie na rentę, to wyżywi ją samą miłością, so sweet!
nie daj Boże poza tym, żeby taka panna z mniejszą pensją nagle dostała awans! z lepszą pensją od pensji swojego chłopa! wtedy trzeba będzie ją rzucić, bo jak to tak, nie tak się przecież umawiali.
kabaret Drogie Panie, kabaret 
|
Wiesz, mojego Tż mama kiedyś opowiadała mi o takim znajomym, że jest rozwiedziony "bo jego żona więcej zarabiała" Taki wniosek wysnuła. Aaa i jeszcze kiedyś do mojego Tż w jakiejś rozmowie wypaliła "no jak byś się czuł, gdyby Twoja żona zarabiała więcej od Ciebie?". Byłam przy tym i nie kryłam oburzenia, naprawdę mnie to uraziło.
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------
Cytat:
Napisane przez tacyta
Najgorsza w tym wszystkim jest chęć wtłoczenia kobiet na siłę w przyciasne, stereotypowe role i głoszenie poglądów, że tylko tradycyjny model rodziny jest jedynym słusznym modelem, naturalnym powołaniem kobiety jest stanie przy garach i usługiwanie facetowi o dwóch lewych rękach a wszystkie kobiety, które mają inną wizję szczęśliwego związku i ambicje wykraczające poza obręb kuchni i sypialni to złe feministki gwałcące naturę i siejące zepsucie na świecie.   Ponadto z tych tekstów przebija wyraźnie protekcjonalny ton wobec kobiet, przekonanie o ich braku umiejętności zarabiania pieniędzy, prowadzenia samochodu, irracjonalnej i słabej naturze. 
|
Niestety to matki (oczywiście tylko niektóre) tak wychowują sobie maminsynków i robią innym kobietom i swoim synom przy okazji koło pióra. Takie poglądy się wynosi z domu. Całe szczęście, że nie wszyscy tak to chłoną. Też to słyszę u Tż w domu, że mężczyźni inaczej prowadzą auto, pewniej, lepiej itd. Co ciekawe jego ojciec nigdy tego nie powiedział (pewnie dlatego mój Tż wyszedł na ludzi).
Edytowane przez Mahdab
Czas edycji: 2012-02-08 o 19:21
|
|
|