|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukasz czegoś na SZYDEŁKO, DRUTY, IGŁĘ ? Spytaj tutaj :)
Te papcie konkretne, to mi się wydaje że są robione z prostokąta zwężanego na końcacvh ale na drutach...
Na szydełku pewnie jakbyś zrobiła prostokąt półsłupkami (długości od pięty do miejsca rozpoczęcia się palców, a potem zwężała po 1-2 oczka (w zależności od tego jaką włóczkę weźmiesz, ale jak grubą to po 1 oczku) w każdym rzędzie w 1/3 i 2/3 szerokości rzędu (tam widać te oczka mniejszające z boku na spodzie, więc jakbyś miała np 30o to ja bym włożyła marker między 10 i 11 oraz 19 i 20 i zmniejszała (dla ułatwienia wypiszę oczka z jednej strony (10 z 11, w następnym rzędzie 9 z 10, w następnym 9 z 10 itd (najlepiej jakbyś to sobie rozrysowała - żeby zawsze zmniejszać, to które jest nad tym poprzednio zmniejszonym....) Sumarycznie chodzi o to żeby na wysokości palców powstał Ci trapez... Więc możesz też zmniejszać oczka po bokach robótki - potem zszywasz tył kapci oraz odpowiednio daleko przód (zaginasz przez środek, po dłuższym boku) dorabiasz kokardkę i kapciochy gotowe...
Czapkę to mogłabyś zrobić wg któregoś ze schematów z wątku czapkowego z 1 strony = też raczej półsłupkami - żeby była bardziej spiczasta na górze, niż taka typowa szydełkowa jak dziewczyny pisały, to możesz zrobić półsłupkami zaczynając od 6, w kolejnym okrążeniu 12, w kolejnym 18 itd... aż dojdziesz do etapu, gdzie obwód głowy będzie Cię odpowiedni, wtedy przerabiasz dalej bez poszerzania na odpowiednią wysokość i czapka gotowa... Te które dziewczyny robiły dla maluchów są przede wszystkim krótsze od tej, którą pokazujesz (i odrobinkę bardziej płaskie na górze... - ta wygląda na równoważną rozpoczynającej się z 4 oczek, ale na tyle biegła w drutach nie jestem żeby na 100% powiedzieć - robiłam taką z 6 (na drutach) i wydaje mi się że kształt dostała podobny a zasady dodawania oczek na drucianych i szydełkowych czapach są w sumie identyczne ja robiłam taką http://www.lionbrand.com/patterns/BK4K-0603004.html?r=1)
żeby zrobić napis taki duży, to musisz raczej z niegrubej włóczki robić rozrysować napis, policzyć kratki i tyle...
Misia: ja może skorzystam z czegoś, bo mi się jedne podobają bardzo - tylko ja nie lubię robić takich z dołem osobnym, bo ciężko rozmiar do włóczki dopasować...
Martula: ten opis jest tragiczny, ale postaram się zaraz zerknąć...
Ja bym robiła jak leci ze schematu 
E:
You need about 50 grams of thread, hook 1.5 – 2 mm, a few beads and satin ribbon.
Potrzebujesz ok 50g włóczki, szydełko 1,5-2, kilka koralików i stynową wstążeczkę
Crochet start with the sole.
Zacznij szydełkować od podeszwy - dalej nie potrafię przetłumaczyć, ale mogę Ci napisać jak to rozumiem (nie wiem jak to jest napisane, ale jeszcze się nie spotkałam żebym aż taki problem miała z tłumaczeniem - mam wrażenie że to jest skrótami myślowymi niegramatycznie za bardzo, a to na mój angielski trochę za dużo ) Zostawię oryginalny tekst bo może ktoś przetłumaczy...
Dial 19. on, tie the string on both sides of the bars with yo (see diagram). Run under the sole of the scheme and start crochet.
On the finished product to perform at the top and bottom. In the hole binding between Art. with 2 yo slide the satin ribbon. In the diagram, marked with blue place with beads.
Moim zdaniem w tym opisie chodzi o to jak dorobić te koraliki na dole buta - robimy je tak jak na górnym schemacie, koralik umieszczjąc medzy dwoma slupkami a pierwszy rzad "doczepiając" od dołu podeszwy. Oni piszą ze trzeba miec19 koralikow nawleczonych,mi wychodzi ze 20, ale moze sie pomylilam w liczeniu... Kokarki to widać gdzie zawiązać, ten dolny mały schematz koralikami to wykończenie góry...
Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2012-02-09 o 15:42
|