Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak pomóc chorej przyjaciółce?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-02-14, 00:02   #8
Pixie03
Przyczajenie

Dot.: Jak pomóc chorej przyjaciółce?

Cytat:
Napisane przez inlovewithmusic Pokaż wiadomość
Zastanawiam się najbardziej nad tym, czego mam jej nie mówić? Jakich tematów unikać?
Powiedzcie mi - czego w czasie choroby najbardziej nie chciałyście usłyszeć, a co Wam pomagało?
Generalnie jeżeli chodzi o mnie to np zarówno moja rodzina jak i przyjaciółka mieli powiedziane na mojej psychoterapii jak ich zabierałam ze sobą, żeby nie komentować mojej figury, jak jest tylko wzmianka o wyglądzie to ucinać temat i nie mówić o niczym. Nie wolno też zmuszać do jedzenia itp. Jeśli jest natomiast ustalone już z dietetykiem pory jedzenia to tylko w danych godzinach wolno się zapytać czy chcę coś zjeść. Więc w przypadku Twojej przyjaciółki na pewno też jest podobnie
Natomiast jeśli chodzi o czym najlepiej rozmawiać to o jej pasjach, to co lubiła robić np jeszcze przed chorobą np fotografia czy muzyka.
Pamiętaj, że to co chce usłyszeć chora, a to co powinna usłyszeć to są dwie różne kwestie i tym nie wolno się sugerować. W moim przypadku jak słyszałam to co chciałam usłyszeć i nadal czasami tak jest to pogłębia u mnie tylko objawy choroby niestety =/
Pixie03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując