Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wasze metody wychowawcze
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-01-07, 16:08   #7
manolita
Zakorzenienie

Re: Wasze metody wychowawcze

Nie chce zeby wiekszosc zle mnie zrozumiala. Pas to nie jedyna metoda, jaka ja aprobuje. W trzecim roku zycia nastepuje bardzo silny rozwojcech wolincjonalnych dziecka, jesli w pore nie nauczy sie hamowac swoich pragnien, a w tym wypadku swoich kaprysow, to niczego sie w zyciu nie nauczy robic poprawnie. "Ja chce" lub stanowcze "ja nie chce" w tym okresie jest niemal zawsze poparte placzem, marudzeniem, etc, po to by wzmocnic i zaakcentowac swoje pragnienia. Bardzo duzo rozmawiamy z synem, staramy sie dawac mu dobry przyklad, racjonalnie dzielimy obowiazki, ktore ma wykonywc synek. System nagrod jak najbardziej stosujemy i sa to, w zaleznosci od rozmiaru postepu czy dobrego zachowania, pochwaly slowne lub poparte drobnym upominkiem, itp.
Nie wiem co sobie wyobrazilyscie i nie wiem jakie sa wasze dzieci. Znam doskonale moje wlasne i wiem, ze wtedy juz miarka sie przebrala. Nie spralam go tym pasem bolesnie, ale nastraszylam i dalam nim klapsa. Poskutkowalo. Zabawki zbiera bez marudzenia, jeczenia, wymuszonego placzu. Nie chce zeby moje dziecko wyroslo na balaganiarza, mimo, ze sama nie naleze do pedantek.
Wiem , ze wyglada to na tlumaczenie sie i poniekat ten post temu ma sluzyc.

Pozdrawiam

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując