2012-02-20, 21:59
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak napisać list do więźnia?
Cytat:
Napisane przez grzeczna teoretycznie
Chciałabym odpisać znajomemu, ale czy są jakieś (niepisane) zasady, które trzeba przestrzegać pisząc list trafiający do Zakładu Karnego?
Czytanie listów przez 'klawiszy' lub cenzura występują tylko w filmach czy na co dzień też się to spotyka? Mogę wysłać ten list poleconym priorytetem? Jest jakiś np miesięczny limit wysyłania listów przez więźnia? Czy mogę do koperty wsadzić kilka znaczków, z których znajomy skorzysta (bo z tego co mi się wydaje, znaczki i inne rzeczy muszą sobie sami kupować, więc lepiej już mu kupić i po prostu do koperty razem z listem włożyć)? Jest coś, na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę?
Bardzo proszę o odpowiedzi, jeśli coś na ten temat wiecie. List chciałabym wysłać jutro więc muszę wiedzieć co i jak 
|
Mogę Ci powiedzieć z doświadczenia obydwu stron, w sensie jako ta pisząca i jako sprawdzająca listy w zk wieć tak, ogólnie jako takich zasad nie ma. Ja pisałam o wszystkim, ale miałam świadomość, że list przechodzi przez wychowawce i teoretycznie go sprawdza. W praktyce bywa z tym różnie, bo nie ukrywajmy, codziennie tych listów jest b. dużo, ale zawsze są otwierane i sprawdzane czy nie ma w nich nic zakazanego oraz są czytane pobieżnie (tutaj też zależy od wychowawcy, ja akurat trafiłam na praktykach na takiego, który tylko otwierał, sprawdzał i nie czytał). Trzeba dodać jeszcze, czy twój kolega ma już wyrok czy na niego czeka, bo jak jeszcze czeka, to listy idą przez prokuraturę, a oni z tego co wiem czytają dosyć dokładnie.
Listy wysyłaj samym priorytetem, możesz dodać koperty i znaczki Nie ma żadnego limitu wysyłania i odbierania listów. Ja swojemu Tż wysyłałam wszystko - kartki, gazety, zdjęcia, krzyżówki, no wszystko co mieściło się w kopertę max a4 i co tam chciał. Wiadomo nie wszystko przechodziło, bo to zależy od wychowawcy, ale i tak było warto ich radość z dostania listu czy czegokolwiek jest ogromna 
Czy coś jeszcze? Hmm.. Pamiętaj o dodaniu imienia ojca, jest to bardzo pomocne, ponieważ czasem się zdarza, że jest 2 Kowalskich o takim samym imieniu.
Zawsze piszesz np.:
Jan Kowalski s. Bogdana
Zk Warszawa - Grochów
ul. bla bla bla
03-568 Warszawa
Czas edycji: 2012-02-20 o 22:15
|
|
|