Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - TL a choroby tarczycy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-02-21, 08:08   #6
dr Iga Piekarska Kaczka
Przyczajenie

Dot.: TL a choroby tarczycy

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
1. Czy TL może być stosowane u osób z niedoczynnością tarczycy?
Nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatów TL u osób z niedoczynnością tarczycy.

TL wykazuje działanie nasilające przemianę materii, prowadząc do wzrostu wydatku energetycznego, co jest efektem pożądanym u osób z niedoczynnością tarczycy. Chorobie tej, na skutek niedostatecznego wytwarzania przez gruczoł tarczowy hormonu -tyroksyny, towarzyszy spowolnienie metabolizmu, a w konsekwencji spowolnienie przemian metabolicznych prowadzące do otyłości. Stąd właśnie te dodatkowe kilogramy.

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
2. Wyczytałam że w składzie jest kofeina. Lekarz kazał mi pić minimum 2 L płynów dziennie, bo jestem odwodniona, powiedział że kofeina odwadnia i po każdej kawie muszę uzupełnić bilans wodny szklanką wody. Czy w tym wypadku oznaczałoby, że muszę pić zwiększone ilości wody przy stosowaniu TL?
Lekkie działanie moczopędne jest zapewne znane każdemu kto pije kawę. Jeżeli lekarz zalecił Pani uzupełnianie płynów po każdej spożytej filiżance kawy, to należy także uwzględnić to podczas stosowania TL.

Aby przeliczyć ilu filiżankom kawy odpowiada TL, proszę uwzględnić:
1 filiżanka kawy parzonej - zawartość kofeiny 120 – 200 mg w zależności od gatunku kawy
1 filiżanka kawy przygotowanej z kawy rozpuszczalnej - ok. 65 mg kofeiny
1 filiżanka kawy espresso 40 – 62 mg kofeiny
1 kapsułka TL II/TL forte - 60 mg kofeiny
1 kapsułka TL S – 6,75 mg kofeiny.
dr Iga Piekarska Kaczka jest offline Zgłoś do moderatora