Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-02-25, 09:51   #6
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem starsze rodzeństwo powinno porozmawiać z Twoją matką. Jestem zdania, że na etapie nauki powinnaś mieć kupowane w miarę potrzebne ubrania, jedzenie, przybory szkolne itp., natomiast na kosmetyki, jeśli jesteście 'klasy średniej' możesz i powinnaś zarobić sama.
Dokładnie. Obowiązkiem rodziców jest łożyć na utrzymanie dzieci i uważam, że taki rzeczy jak spodnie (o ile nie była to jakaś fanaberia, w stylu "weszłam do galerii, wpadły mi w oko spodnie, więc uznałam, że muszę je mieć, mimo że w szafie mam 5 innych par) czy generalnie ubrania powinny być przez nich kupowane, przynajmniej na etapie, na którym ty teraz jesteś. Co do innych rzeczy, typu kosmetyki to ja nigdy nie prosiłam rodziców żeby mi je kupowali, z tym że moi rodzice zawsze dawali nam kieszonkowe, mimo że też było nas dużo, a z pieniędzmi przeciętnie. Myślę, że praca, nawet dorywcza, to świetny pomysł żeby zarobić na swoje potrzeby, przynajmniej na te mniejsze. Z drugiej strony obawiam się, że gdybyś zaczęła pracować twoja mama mogłaby żądać abyś, tak jak starsze rodzeństwo, dokładała się do wydatków domowych (właściwie tak powinno być, ale jakoś mam wrażenie, że twoja mama chciałaby żebyś jej oddawała wszystko co zarobisz, ale może to tylko moje wrażenie). Doskonale cię rozumiem, bo u mnie w domu też było bardzo krucho z kasą, z każdego wydatku trzeba się było tłumaczyć, ale to mnie zdeterminowało do jednego- jak najszybciej się usamodzielnić i przestać się spowiadać komukolwiek z tego, na co wydaję swoje pieniądze
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując