BAN stały
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Cytat:
Jak już tak wyliczamy i wytykamy to że dzieci pasożytują na rodzicach i nie powinny domagać się od nich pieniędzy, to może nieco odwróćmy sytuację:
nastolatka dorasta, ma dobrą pracę, dobrze zarabia-jej matka to już starsza osoba, ma niewielką emeryturę która wystarcza tylko na jedzenie i opłaty - czy wg Was córka nie powinna pomóc matce finansowo, dać trochę grosza żeby mamie lepiej się żyło?
Bo wg filizofii którą większość reprezentuje, córka powinna olać sytuację, bo przecież ona na siebie zarabia, ma na swoje zachcianki, a stara matka niech sobie idzie dorobić do emerytury jak ma mało, przecież już niech nie wymaga ładnych ciuchów czy kosmetyków, niech wystarczy jej to co ma
Nie wiem, ale jak dla mnie to analogiczna sytuacja. I tak samo jak nie wyobrażam sobie gorzej traktować moje dziecko, tak samo nie wyobrażam sobie żeby mojej mamie na starość czegoś brakowało.
|
tylko pytanie czy tak wierzysz rzeczywiście w to pakowanie kasy dorosłych dzieci w ich rodziców i czy wierzysz w to, że dziecko, ktore dostaje wszystko co chce rzeczywiście tak potem wyrasta na takiego altruistę, który potrzeby starej matki uważa za wazniejsze niż kolejna parę zamszowych kozaczków skoro taki problem stanowi niewydawanie pieniędzy na napoje i rezygnacja z bufetowych przekąsek na rzecz jedzenia wziętego z domu? (naprawdę nic nie mam do tych napojów).
Dzieci lubią rządzić rodzicom, na co mają wydawać kasę, ale nie mają zielonego pojecia jakie są realne koszty życia dla ich rodziców, dla mnie całkiem dobrym przykładem jest ten wątek, gdyby autorka doceniała to co dostaje to skoro ledwo co dostala aparat na zęby żeby je wyprostować i mieć piękny uśmiech, bo niczemu innemu to raczej za bardzo nie służy, to by nie rozpaczała, że nie dostała nowych ładnych dżinsów.
Cytat:
Szczerze, u mnie od podstawówki do liceum NIKT nie przynosił picia w termosie. Dopiero jak poszłam na studia, więc u mnie jest takie przekonanie, że to wynalazek typowo studencki, albo na jakieś wycieczki.
|
to jest przykład czysto abstrakcyjny ogólnie, aczkolwiek dlaczego termos, teraz są różne ładne kubki termiczne, to nawet chyba zaczyna być modnę. 
Cytat:
Wychodzi na to, że rodzice są tylko od tego
|
wychodzi to na to niestety, że rodzice są tylko od tego, żeby dzieci miały kogo ''doić'', ja tak odbieram ten wątek. Te krzyki ;-), jak to młodym się wszystko należy, z definicji. Wasi rodzice nierzadko też się dorabiali, pytał ktoś, czy czyjaś mama jako dziewczyna czy młoda kobieta miała paletę pełną cieni, tuszy, i kiecek masę? Bo dla Was to jest chyba standard dla nastolatki, jak matka może kupić sobie perfumy za 4 stówy, córce też musi.
Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-02-26 o 18:55
|