2006-12-14, 20:03
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Charakterystyka nut zapachowych.
[quote=ishtar4;3257656]Zakładając, że KWC odwiedza wiele laików, założyłam wątek dotyczący opisu poszczególnych nut w perfumach. Opisy dostępne w internecie - typu : zapach "egzotyczny", "pełny", "eteryczny" w zasadzie nic nie mówią.. Może miał ktoś z Was sposobność wąchać np. gardenie, tuberozy w stanie dzikim, czy to w doniczce albo chociaż poszczególne olejki eteryczne?
Podzielcie sie swoimi najprostszymi, śmiesznymi skojarzeniami "
Przyznaję, że szalenie lubię czytac opisy Ishtar4, chylę czoła przed umiejętnościa rozpoznania i nazwania poszczególnych nut, no i te skojarzenia tych wszystkich zapachów, no naprawdę chylę czoła
Dla mnie to wyższa szkoła jazdy, z ledwością odróżniam jakieś pojedyńcze nuty, cos tam mi świta, (że to np róża, a to pewnie jakiś inny kwiat) ale nie za bardzo...
Co do tych opisów w KWS to czuje się też zupełnym laikiem. Ale jednak takie określenia jak eteryczny czy pełny dają mi jakieś wyobrażenie.
Natomiast najbardziej mnie rozbrajają opisy w tym stylu- "ten zapach jest bosssssski, wprost cudowny itd, a mój chłopak za nim SZALEJE..." No i niech szaleje, ale dalej nic mi to nie mówi- nie znam wszak chłopaka ani dalej nie znam zapachu...
Tak że z miłą chęcią poczytam sobie o waszych skojarzeniach i o tych wszystkich nutach zapachowych, czegoś się poduczę
|
|
|