Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Niewłaściwy kierunek? :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-02-27, 15:37   #10
imagine21
Raczkowanie

Dot.: Niewłaściwy kierunek? :(

Myślę,że doskonale wiem w jakiej sytuacji się znajdujesz. Sama byłam w takiej dwa lata temu. Studiowałam polonistykę,studia niby fajne,ale generalnie po roku stwierdziłam,że to nie to.Postanowiłam jednak spróbować pociągnąć to dalej i jednocześnie zaczęłam ukrainistykę. Kolejna pomyłka,tylko teoria,zero przygotowania od strony języka,zrezygnowałam po semestrze.Polonistykę pociągnęłam do końca drugiego roku. I na tym się skończyło.Postanowiłam zmienić studia,decyzja była przemyślana bardzo dokładnie,dostałam się na pedagogikę. Podobnie jak Ondiine mam wielu pedagogów w rodzinie oraz wśród znajomych,jednak nie sądzę żeby to był kierunek nie zapewniający przyszłości.Przede wszystkim wszystko zależy od specjalizacji jaką się wybierze,nie musi to być specjalizacja nauczycielska,bo pedagogika ma też ciekawe specjalizacje nienauczycielskie,które gwarantują pracę w placówkach opiekuńczo-wychowawczych , domach kultury czy innych instytucjach oświatowych. Po pół roku studiów mogę powiedzieć,że pedagogika była najlepszym wyborem jakiego mogłam dokonać i nie żałuję,że nie pociągnęłam polonistyki do końca,bo byłoby to bez sensu, bo po co mi licencjat z czegoś czego w ogóle nie chcę robić?po to żeby mieć papierek?jak dla mnie bez sensu.
Powinnaś dobrze przemyśleć swoją decyzję o rezygnacji z germanistyki,rozważyć wszystkie za i przeciw kierunkom jakie byś chciała studiować. Zawsze możesz wziąć teraz dziekankę i zacząć np jakąś roczną szkołę policealną z kierunkiem plastycznym,zobaczysz czy to Ci sprawia więcej radości,a po roku zdecydować co dalej,czy wracasz na germanistykę czy rezygnujesz. W 'między czasie' możesz pomyśleć co byś chciała robić w życiu.
imagine21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując