Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zaproszenie na urodziny - kwestia savior vivre
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-03-04, 10:38   #1
Marbella85
Zakorzenienie

Zaproszenie na urodziny - kwestia savior vivre

Mam takie pytanie, żaden problem i chciałabym o coś zapytać. Niestety, nie nie znalazłam na nie odpiwiedzi i poradnikach savoir vivre. Kwestia dotyczy zaproszeń na urodziny w miejscach publicznych (pub, klub). Zacznę od własnego przykładu: pod koniec roku robiłam w klubie imprezę urodzinową na ok. 20 osób. Zjawiło się 18 osób, ale też takiej frekwencji się spodziewała. Liczyłam się też z kosztami, bo kupiłam alkohol, który i tak szybko się skończył oraz przekąski (też szybko poszły). Tak właściwie to mój zamiar był taki, żeby kupić alkohol na początek, a później każdy z gości by sobie zamiawiał coś na własny rachunek. I wydawało mi się, że to jest najlepsze rozwiązanie, na takich imprezach byłam za granicą. Na imprezę poszło ok. 1500zl, spoko, też się z tym liczyłam i nie rozpamiętywałam. Ale teraz taka kwestia: po moim urodzinach kolejny znajomi bliżsi i dalsi robili imprezy w pubach. Byłam zapraszana to chodziłam. Tylko, że tam osoba organizaująca imprezę nie kupiła nawet po jednym piwie dla gości, nic, żadnych przeąsek. No, ok, dla mnie problemem nie jest wydanie 100 czy 200zł na imprezę i liczę się z takimi kosztami. Ale to jednak były imprezy urodzinowe i wydaje mi się, że organizator mógłby po jednym piwie postawić. A tutaj każdy kupował dla siebie mimo że został osobiście zaporszony przez jubilata. To nie było na zasadzie "moze wyskoczymy w sobotę na piwo" I teraz nie wiem czy to ja przesadziłam ze swoją imprezą czy to Ci zaproszający mnie na swoje imprezy popełnili faux pas?? Tylko prosze bez komentarzy, że pewnie szłam na te imprezy z nadzieją na darmowe drinki, to nie jest sendno "problemu".

Edytowane przez Marbella85
Czas edycji: 2012-03-04 o 10:40
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując