Zosia nie wszystkie moje czapeczki sa takie ładne i kształtne. Ale jak robię dla córy prostą z samych słupków to przeważnie zaczynam 12 słupkami i dalej postępuję już tak samo jak w przypadku czapeczki męskiej, do której schemat opisłam wyżej. Ilość okrążeń w róznych czapkach jest różna, zależy od grubości włóczki i wielkości szydełka. Często jest tak, że po schemacie okrążenia I I I I V, robię I I I I I I I I V, żeby nie rozszerzała się za mocno tylko zaczęła się już powoli układać na kształt główki. Głównie są to kombinacje. Ale już teraz to wiem mniej więcej kiedy muszę zacząć dodawać mniejsą ilość słupków w okrążeniach, wyszło to metodą prób i błędów

Generalnie to mam taką zasadę:
- dla córy (2 latka) zaczynam od 11-12 słupków pierwszym w okrążeniu
- dla synka (5 lat) 13-14 słupków w pierwszym okrążeniu
- dla mnie lub męża 15-16 słupków
I prawie zawsze w 5-6 okrążeniu przeskakuję o 3 słupki czyli zamiast trzymać się sztywno o robić V w słupku+1 zwiekszam te liczbę o 3, Czyli tak jak pisałam wyżej po schemacie okrążenia I I I I V, robię I I I I I I I I V,
Mam nadzieję, że nie zamotałam i zrozumiałaś o co mi chodzi.
Agika jak robiłam te czapę pierwszy raz również wychodziła mi bardzo mała, więc sprułam i zaczęłam od większej liczby słupków w pierwszym okrążeniu i teraz jest OK zrobiłam już 4 takie czapy i wszystkie pasują. Zaczynam od 20 słupków, a dalej wg schematu.