Dot.: Moja Sprawdzona- Zdrowa Dieta
- błonnik w tabletkach-po co? bez sensu
również za pomocą świeżych warzyw można sobie dostarczyć błonnika-lepszej jakości, do tego w akompaniamencie witamin, minerałów i innych cennych składników
spożywanie sztucznego błonnika zubaża dietę
czy porcja surówki nie obniża wystarczająco kaloryczności posiłku, zarazem zwiększając jego objętość?
można też wypróbować siemię lniane jako źródło dodatkowego błonnika, ma dodatkowo świetne zdrowe tłuszcze i inne istotne wartości
-tłuszcze-dlaczego oliwa z oliwek? mamy nasze lokalne oleje zimnotłoczone, wartościowsze od oliwy
już żimnotłoczony nieoczyszczony olej rzepakowy jest wartościowszy(ma lepsze proporcje kwasów tłuszczowych), do tego warto sięgnąć po zimnotłoczony nieoczyszczony olej lniany lub tradycyjny polski olej rydzowy(olej z lnianki), oba ostatnie to bardzo bogate źródła omega3, które sprzyjają odchudzaniu, odtłuszczaniu
warto się rozejrzeć za jakąś lokalną olejarnią lub dobrym sklepem z "pewnymi"olejami, te ze półek marketu są do kitu
olej lniany do dostania również w aptekach
-co jest złego w czereśniach i awokado? chyba nic
awokado to zdrowe tłuszcze, z czereśni szkoda rezygnować, mamy do nich dostęp tylko przez krótki czas w roku, rarytas
nabiał light-bez sensu
jeśli jest naturalnie chudy-to ok
ale wersje light są naszpikowane chemią, zagęstnikami, konserwantami etc.
lepiej jeść nabiał rzadziej, ale kiedy już-to pełnowartościowy
bez mleka w proszku w składzie, bez zagęstników, konserwantów, dodatków smakowych itp., w krótką datą ważności
za to mleko w wersji UHT-lepiej odstawić (a 0,5% to chyba głównie uht?)
śmietana-to samo, ważniejsze jest by miała prawdziwy, dobry skład, bez zagęstników etc., niż daną zawartość tłuszczu
__________________
######################### .............. .............
|