2012-03-11, 15:07
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Waga w miejscu...
JoannaIrminaTitina Dziękuję 
Nie można popadać w paranoje. Dodatkowy kilogram nadwagi to jest 7tysięcy kalorii.
Podstawowa Przemiana Materii to jest ilość kalorii którą potrzebuje organizm w stanie spoczynku (oddychanie, praca narządów, regeneracja tkanek,praca serca itp)
Dla każdego jest ona inna. Oblicza się ja (dla kobiet) w-g wzoru:
PPM (kcal) dla kobiet = 665,09 + 9,56 x waga (kg) + 1,85 x wzrost (cm) - 4,67 x wiek
Całkowita Przemiana Materii to całkowity, całodobowy wydatek energetyczny. Oblicza się ją poprzez pomnożenie PPM przez współczynnik aktywności:
1,4 - dla osób o niskiej aktywności fizycznej
1,7 - dla osób o średniej aktywności fizycznej
2,0 - dla osób o wysokiej aktywności fizycznej (sportowcy, ludzie ciężko pracujący fizycznie)
Ilość PPM jest to minimum kalorii jakie należy przyjmować, aby zapewnić organizmowi odpowiednie działanie i zapewnić sobie odpowiedni metabolizm. Nie spowalniać go i nie nastawiać organizmu na magazynowanie.
Pozostałe kalorie organizm pobierze z zapasów.
Np. dla mnie PPM to 1392kcal, a CPM 2367.
Dziennie spożywam około 1500kcal, pozostałe 800kcal organizm pobiera z zapasów. Po wprowadzeniu deficytu kcal 7tyś waga wskazuje 1kilogram mniej
Mój przykładowy jadłospis:
Śniadanie: płatki owsiane górskie z otrębami pszennymi + łyżka słoneczniku łuskanego+pół tartego jabłka z mlekiem 3,2% (350kcal)
II śniadanie:2 kromki chleba razowego z sałatą,pomidorem, ogórkiem, kiełkami, serem żółtym i szynką chudą 320 kcal
Obiad:pierś z kurczaka gotowana na parze z brokułami i kalafiorem 400kcal
Podwieczorek:koktajl ze zblenderowanych owoców (grejpfrut,kiwi,pół banana, truskawki mroż)230kcal
Kolacja: serek wiejski z pomidorem,szczypiorkiem i kiełkami 220kcal
Razem:1520kcal
W między czasie herbata czerwona i zielona (ok.2 l), woda(1,5l) i soki warzywne (0,5-1l)
Te ćwiczenia które znalazłaś to dokłądnie to.
Ćwiczy się je codziennie przez miesiąc (jak wskazuje tytuł 30 day shred). Są 3 levele, każdy z nich na 10 dni. Jeden dzień wolnego na zregenerowanie mięśni.
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1316955686 tu są moje zdjęcia które robiłam cyklicznie co kilka dni podczas ćwiczenia Shreda.
Z bieganiem też nie jest łatwo. Nie wystarczy po prostu się przebiegnąć, zeby schudnąć. Poczytaj sobie fajny pomocny artykuł:
http://jak-biegac.pl/jak-biegac-zeby...zgubic-tluszcz
|