Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ekologia, ekologiczne , eko... Eko... Eko !!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-03-19, 14:55   #1
kasia00_19
Raczkowanie

Talking

Ekologia, ekologiczne , eko... Eko... Eko !!!

Witam Wszystkich serdecznie! Ucieszył mnie fakt tego konkursu i możliwości wypowiedzenia się na tematy związane z Ekologią.

Mam wrażenie, że ta dziedzina nauki jest nam bardzo potrzebna, zwłaszcza teraz jak jest coraz gorzej z naszym środowiskiem. Musimy się opamiętać bo niedługo obudzimy się na pustyni. Wierzę w to, że każda zmiana (nawet mała na początek) naszego dotychczasowego, nieprzyjaznego naszemu otoczeniu zachowania przyczynia się do tego aby było lepiej. Musimy otworzyć oczy i patrzeć wokół siebie na wszystko.

Takie życie w zgodzie z otoczeniem to także życie w zgodzie z własnym sobą. Bo czym byłby świat bez roślin, ptaków, zwierząt???? I nas samych bo wszyscy jesteśmy powiązani z roślinami, zwierzętami i środowiskiem abiotycznym. Te wszystkie elementy tworzą świat, wszystkie muszą istnieć żeby panował porządek. Tak, aby łańcuch powiązań nie został zerwany.

Wiem, niektórzy powiedzą, że moje gadanie to bełkot jak z jakiejś sekty, że jestem jakąś nawiedzoną ekolożką, ale tak nie jest. Staram się zachować rozsądek i zaczęłam dostrzegać, że to my ludzie najbardziej zagrażamy światu.
Ale podam prosty przykład- Pszczoły, ostatnio coraz głośniej o tym, że one giną. Wyobraźmy sobie co będzie jak całkowicie zginą. To wtedy my ludzie umieramy z głodu! Pszczoły przestają zapylać rośliny, nie ma nasion, to i nie ma roślin, nie ma kaszy, ryżu, mąki... nie ma paszy dla zwierząt, nie ma zwierząt, nie ma mięsa, mleka, serów... To co będziemy jeść ???? Piasek? Skały? Nie. Umieramy.

Ekologia to właśnie taka nauka o powiązaniach tego środowiska ożywionego czyli to zwierzęta, rośliny, my- ludzie i nieożywionego czyli skały, podłoże, powietrze. Ekologia bada interakcje między tymi światami, co na co i jak oddziałuje i jakie między nimi zachodzą zjawiska.

Odkrywania tych zjawisk dokonywano od starożytności, ale ekologia jako samodzielna nauka rozwinęła się w XIX w. Ekologia nie jest nauką obojętną wobec egzystencji przyrody i człowieka, dlatego jest niezmiernie ważna. Ekologia jest nauką o porządku i nieporządku w przyrodzie oraz konsekwencjach wynikających dla istnienia biosfery i człowieka.

W późniejszych postach postaram się podać wszystkie moje zachowania, przemyślenia, które mogą się przyczynić do ograniczania degradacji naszego świata. Tak, aby żyło nam się korzystniej i z satysfakcją, ze mniej niszczymy a czasem coś budujemy !
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lightofthesoul.jpg (28,5 KB, 1 załadowań)

Edytowane przez kasia00_19
Czas edycji: 2012-03-21 o 01:17
kasia00_19 jest offline Zgłoś do moderatora