2012-03-21, 11:50
|
#2535
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 3 870
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI
Cytat:
Napisane przez muminek82
dzięki  ja wczoraj skusiłam się na popcorn 
|
Wbrew pozorom popcorn jest zdrowy.
Cytat:
Chodzi o przeciwutleniacze z grupy polifenoli, których bogatym źródłem są owoce (winogrona, jagody, wiśnie), warzywa, a także inne produkty pochodzenia roślinnego, jak na przykład czekolada, wino czerwone, kawa i herbata, orzechy czy oliwa z oliwek. Związki te neutralizują wolne rodniki - cząsteczki o działaniu silnie utleniającym, które uszkadzają cenne składniki komórek, takie jak: DNA i białka. Z tej przyczyny mają korzystny wpływ na zdrowie - obniżają bowiem ryzyko chorób serca, nowotworów i innych schorzeń.
Jak przypomina prowadzący badania dr Joe Vinson, chemik z University of Scranton w stanie Pensylwania, dotychczas nie było wiadomo, że produkty z pełnego ziarna, jak popcorn czy płatki śniadaniowe - uważane za zdrowe ze względu na zawartość błonnika - mogą zawierać tak duże ilości polifenoli.
"My odkryliśmy, że - w rzeczywistości - zawierają one tyle polifenoli na jeden gram, co owoce i warzywa" - komentuje dr Vinson. Jego zdaniem to dlatego przetwory pełnoziarniste mogą obniżać ryzyko raka i choroby wieńcowej serca.
Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają produkty pełnoziarniste z pszenicy, kukurydzy, owsa oraz ryżu - w porządku malejącym. Jeśli chodzi o pełnoziarniste przekąski to najbogatszy w polifenole jest popcorn.
|
zrodlo: http://kobieta.interia.pl/archiwum/n...owy,nId,408341
I kolejne:
Cytat:
Polifenole odgrywają istotna rolę w ludzkim organizmie. Dziesięciokrotnie zwiększają przeciwutleniający efekt witamin C i E. Uwalniają z ciała szkodliwe wolne rodniki. Wolne rodniki powstają w wyniki reakcji metabolicznych organizmu, docierają też do ciała za pośrednictwem skażonego powietrza, dymu papierosowego oraz... niezdrowych przekąsek, takich, jak ciastka, chipsy i frytki. Dlatego tak dużym zaskoczeniem jest odkrycie polifenoli w popcornie.
"Jesteśmy bardzo zaskoczeni wysokim poziomem polifenoli, jaki znaleźliśmy w popcornie. Podejrzewam, że jest on tak duży dlatego, że popcorn jest pokarmem mało przetworzonym. Oferuje wszystkie dobroczynne składniki kukurydzy" - mówi dr Joe Vinson, amerykański chemik, który dokonał odkrycia. "W mojej opinii to dobre i zdrowe jedzenie" - zachwala uczony.
|
zrodlo: http://kobieta.dziennik.pl/piekna-i-...k-warzywa.html
A jest tego duzo wiecej 
Wiec dziewczyny mozemy zajadac sie popcornem w kinie i nie tylko. Calkowicie bez wyrzutow sumienia.
|
|
|