Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-12-23, 20:49   #91
Sabbath
Wiedźma

Dot.: Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!!

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
Można. Z pełną świadomości iż poniesie się karę za grzech. Dziwi mnie że tak wiele z was uważa za godne podziwu przyznanie się do tego że nie jest się Katolikiem, bo się grzeszy niż to że jest się świadomym swych niedoskonałości Katolikiem. Bardzo dziwne...
Godna podziwu jest uczciwość.
Bez względu na to, czy jest to uczciwośc człowieka, który szczerze i z serca stara się przestrzegać zasad Katolicyzmu, Prawosławia, Islamu, Judaizmu, Protestantyzmu, czy też po prostu własnego kodeksu honorowego. Jeśli robi to zawsze i nie wymiguje się od związanych z tym niewygód - zasługuje to na szacunek.
Jesli sama (sam) wybierasz sobie zasady, które są dla Ciebie wygodne, a olewasz te, których przestrzeganie mogłoby Ci sprawić trudność i jeśli robisz to celowo to jest to (jak już pisałam) hipokryzja i IMHO na szacunek nie zasługuje. Gdy zamiast STARAĆ się nie grzeszyć, a jeśli zgrzeszysz przyjmować karę - po prostu ignorujesz selektywnie niektóre nakazy, bo Ci tak wygodnie i ze świetnym samopoczuciem uważasz się za człowieka uczciwego; jeśli dla akceptacji otoczenia "odwalasz" spowiedź przed ślubem, choć normalnie nie spowiadasz się i grzeszysz pychą sądząc, że jesteś mądrzejsza niż Twój Kościół - to okłamujesz się sama (albo sam, bo piszę ogólnie, nie szczególnie).
Dla mnie to jest jak okradanie samego siebie z honoru i godności i cieszenie się, że nikt Cię nie przyłapał.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując