2006-12-23, 20:49
|
|
Wiedźma
|
Dot.: Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!!
Cytat:
Napisane przez side85
Można. Z pełną świadomości iż poniesie się karę za grzech. Dziwi mnie że tak wiele z was uważa za godne podziwu przyznanie się do tego że nie jest się Katolikiem, bo się grzeszy niż to że jest się świadomym swych niedoskonałości Katolikiem. Bardzo dziwne...
|
Godna podziwu jest uczciwość.
Bez względu na to, czy jest to uczciwośc człowieka, który szczerze i z serca stara się przestrzegać zasad Katolicyzmu, Prawosławia, Islamu, Judaizmu, Protestantyzmu, czy też po prostu własnego kodeksu honorowego. Jeśli robi to zawsze i nie wymiguje się od związanych z tym niewygód - zasługuje to na szacunek.
Jesli sama (sam) wybierasz sobie zasady, które są dla Ciebie wygodne, a olewasz te, których przestrzeganie mogłoby Ci sprawić trudność i jeśli robisz to celowo to jest to (jak już pisałam) hipokryzja i IMHO na szacunek nie zasługuje. Gdy zamiast STARAĆ się nie grzeszyć, a jeśli zgrzeszysz przyjmować karę - po prostu ignorujesz selektywnie niektóre nakazy, bo Ci tak wygodnie i ze świetnym samopoczuciem uważasz się za człowieka uczciwego; jeśli dla akceptacji otoczenia "odwalasz" spowiedź przed ślubem, choć normalnie nie spowiadasz się i grzeszysz pychą sądząc, że jesteś mądrzejsza niż Twój Kościół - to okłamujesz się sama (albo sam, bo piszę ogólnie, nie szczególnie).
Dla mnie to jest jak okradanie samego siebie z honoru i godności i cieszenie się, że nikt Cię nie przyłapał.
|
|
|