|
Zakorzenienie
|
bloker // pory // rumieńce: BARDZO proszę o rady
Dziewczyny, doradźcie, bo Wy takie mądre jesteście i doświadczone, a ja się boję eksperymentów, chociaż do tej pory starałam się być samodzielna, ale mi to na zdrowie nie wychodzi
Chcę w najbliższym czasie kupić bloker do twarzy, bo już najwyższy czas. Chętnie w postaci kremu tonującego, bo nie lubię się smarować więcej niż 2 warstwami. Naczytałam się recenzji na KWC, opinii różnych na forach co niemiara, a jednak mam kilka pytań, tym bardziej, że akurat kończy mi się zwykły zestaw kremów na dzień i na noc, i chcę dobrać sobie jakiś komplecik idealny, któryby mi do jesieni załatwił sprawę (bo na jesień to mam krem z kwasami w planach).
1) Od jakiegoś czasu mam duuuży problem z czerwienieniem, ale nie mam cienkiej, typowo naczynkowej cery, no i nie jest ona sucha nic a nic. Naczynko widoczne w postaci „pajączka” posiadam jedno. Poza tym cerę mam mieszaną, po bokach się nieźle przesusza, a nos i czoło świecą jak latarnia. A tak to po prostu prawie cały czas mam czerwony nos, policzki tuż koło nosa, środek czoła. Dała mi w kość ostatnia zima zwłaszcza. Teraz niby zmian temperatury nie ma, ale czerwieni mi się: rano po myciu (wieczorem trochę mniej); na wietrze; po pływaniu; czasem ot tak, bez widocznego powodu; przy katarze siennym (mam alergię na zmiany temperatury, więc kapie mi z nosa prawie przy każdym wyjściu na dwór, jeśli jest poniżej 20 stopni ) Nieładnie lekko czerwony nos jest cały czas (dlatego tak polubiłam żółty Camouflage).
2) Oprócz tego od zeszłego roku mam wyraźne, rozszerzone pory na fragmentach policzków koło nosa, tj. pod oczami, i na czole. Jakoś nagle mi się tak zrobiło, wcześniej tego nie widziałam...
3) Zrozpaczona tym nochalem, zaczęłam testować antyróżery. Od początku marca zużyłam dwie 5-mililitrowe tubeczki Avene dla cery mieszanej. Efektu w kwestii czerwienienia nie zauważyłam, za to na czole i między brwiami ciągle robią mi się malutkie grudki – pewnie to zapchane pory, bo nic innego nie przypomina. Podkładu staram się używać nie codziennie i przerzuciłam się na najlżejszego HyperSmootha MF, więc to chyba jednak ten antyróżer Avene tak mi te pory zatyka.
No to tyle wstępu. A teraz pytania:
1) Czy Rosaliac zatyka mniej? Dziś zaczęłam próbki, ale mam tylko 3 sztuki po 2 ml. Może możecie porównać Rosaliac, Iwostin na naczynka (właśnie miałam zamiar kupić przy najbliższym pobycie w Polsce) i Avene pod względem zatykalności porów??
2) Czy brak efektów Avene wynika z za krótkiego okresu stosowania, czy z niestosowania tego drugiego kremu Dis...-cośtam na noc?
3) Który z blokerów nie zatyka porów i nada się do cery mieszanej? Wiem, że filtry są ogólnie tłuste, ale czy ta Bioderma tonująca 100 przynajmniej nie zapycha porów? Świecenie może jakoś zniosę, ostatnio nie jest z tym tak źle...
4) Czym sobie poprawić stan tych rozszerzonych porów na policzkach pod oczami? Glinka? Na wszystkich forach piszą, że glinką...
5) Ja miałam taki pomysł, żeby kupić Iwostin naczynkowy, a na to ten bloker w ciągu dnia. A w nocy sam Iwostin. Co o tym myślicie, poprawi mi to coś? A gdyby tak sam bloker, bez innego kremu?... (bo im więcej warstw, tym gorzej się moja skóra czuje).
6) Może macie jakieś inne pomysły na zestaw krem (dzień/noc) + tonik + bloker. Chętnie lekko przeciwzmarszczkowe (31 lat) i niedrogie (do 60-70 zł za sztukę max, ale jeszcze lepiej za połowę tej sumy!)
Będę bardzo-BARDZO wdzięczna za każdą radę!
|