Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dekorowane doniczki :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-02-14, 16:19   #2
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dekorowane doniczki :)

Jakoś to forum zamarło, więc może teraz o dekoracjach na okno, czyli... doniczki. Na pewno jest wiele sposobów na dekorowanie doniczek, ja proponuje te:

1 Potrzebujesz:
Glinianej doniczki (nie może być lakierowana)
Papieru ściernego
Sznurka naturalnego (chociaż ja wolałabym coś kolorowego, można poszukać )
Kleju w płynie króry rozsmarowuje się pędzelkiem
Pędzelka oczywiście

Postępowanie:
1 delikatnie ścieramy doniczke papierem i oczszczamy z pyłu
2 Smarujemy klejem i owijamy ciasno sznurkiem (smarować tzreba etapami bo zaschnie zbyt szybko)

I już...

No i drugi sposób, trochę bardziej skomplikowany:

Potrzebujesz:
Doniczki, a najlepiej od razu kilku, bo nie ma się co babrać z jedną
Szpachli gipsowej w proszku
Gwoździa
Szerokiego pędzla i ołówka
Farby (polecana do przecierek, lepiej jakąś ciemną bo lepiej widać)

Postępowanie:
1 Szpachlę gipsową rozrabiamy z wodą wg przepisu z opakowania i nakładamy dość grubą warstwą na doniczkę
2 zanim gips stwardnieje wygładzamy powerzchnię (moczymy pędzel, odciskamy i pociągamy raz koło razu płaską stroną
3 zostawiamy na kilka godzin do wyschnięcia
4 rysujemy wzorki na gipsie i wyżłabiamy je gwoździem (trzeba uważać zeby nie robić odprysków)
5 malujemy doniczkę pędzlem tak żeby pokryć gładką powierzchnię, a wyżlobienia pozostają białe (czyli nie przyciskamy mocno pędzla)

Ocywiście jest też sposób ze zwykłym malowaniem, ale nie wiem jakich farb należy wtedy użyć akrylowych??

W każdym razie wtedy najpierw malujemy doniczkę na wybrany kolor, później nanosimy wzorki ołówkiem i wypełniamy je kolorowymi farbami. Później zdaje się lakierujemy... Jeśli ktoś zna dokładny "przepis", to niech poda...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując