Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co robić?
Wątek: Co robić?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-04-03, 22:40   #10
common
Raczkowanie

Dot.: Co robić?

Cytat:
Napisane przez de_wu Pokaż wiadomość
Ja byłam rok na filologii angielskiej i z mojego punktu widzenia jest to kierunek nieopłacalny (jest naprawdę dużo filologów, jeśli miałabym iść na filologię, to ewentualnie j. niemiecki).
Jeżeli Twój język nie jest dość rozwinięty, to nie ma co się na ten kierunek wybierać. Dlaczego ? Dokładnie jak ktoś tu pisał. Na te studia wybierają się ludzie, którzy powracali z Anglii, innych krajów anglojęzycznych i potrafią rozmawiać perfect, z idealnym wręcz akcentem. Wiem, bo pamiętam, że po pierwszych zajęciach wróciłam zszokowana poziomem języka prezentowanym przez studentów. I przyznam szczerze, że choć mój język jest komunikatywny, to nie dałam sobie rady. Wolałam zrezygnować, niż się męczyć. Nie żałuję, wreszcie studiuję coś, co mi się podoba i wiem, że chcę to w przyszłości robić. Trzeba się zastanowić co się lubi, co się chce robić i jakie są perspektywy na znalezienie pracy po danym kierunku. Powodzenia!
Bzdury. Są pojedyncze przypadki, ale na pewno nie większość. Nie wiem, dlaczego tak piszesz. Co do przydatności przedmiotu to jak kto uważa, ale myslę, że filologia obca wcale nie jest takim złym rozwiązaniem, bo nabywasz konkretną umiejętność. Jak dla mnie są inne kierunki, które z mojego punktu widzenia ( osoby, która w zyciu tego nie studiowała) wydają się bezsensowne, np. politologia. Proszę się nie obrażać, studentki politologii, to tylko moja opinia bazuje na własnych odczuciach.

Jeśli chodzi o statystyki, to ( biorąc pod uwagę tylko tłumaczów) więcej jest stłumaczów niemieckiego niż ang. Ale to taka informacja, trochę odchodząc od tematu.

Co do autorki Jak masz ochotę iść na jakieś studia to nie kieruj sie tym, że ktoś powiedział, że cos jest głupie. Może dla Ciebie to akurat będzie spełnienie marzeń!

Poza tym studia, a przyszła praca to też wydaje się być dość rozbierzna kwestia w wielu przypadkach.