Mój ulubiony przepis na Canneloni ze szpinakiem.
Składniki:
Nadzienie:
a)ok. 60 dkg sera białego. półtłusty lub tłusty
1-2 kulki mozzarelli
jajko
śmietana opcjonalnie, ale ja zawsze korzystam z tej opcji
b)masło
szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
Sos:
pomidory w puszce
koncentrat pomidorowy z ziołami
bulion
dużo żółtego tartego sera
oraz
Canneloni
Przygotowanie:
rozdrobnić ser, dodać starte kulki mozzarelli,dodać śmietanę, doprawić,
dodać jajko, wymieszać, szpinak (może być wcześniej rozmrożony) wrzucić na masło, dodać czosnek, odparować, połączyć z masą serową. W międzyczasie tzw. przygotować sos, np. pomidory z puszki na patelnię
+ bulion + potem koncentrat albo bez pomidorów, następnie faszerować rurki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, na
pierwszą warstwę dać żółty ser, druga warstwa , zalać sosem, uprzednio
pokrywszy serem starym, zapiekać ok. 40 minut, uważać, żeby się sos nie
wygotował.
Rurek wcześniej nie obgotowujemy
