|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Widze od 4 miechow straszne pustki tutaj co to nikt nic nie gotuje
Ostatnio robilam ciacho Key Lime Pie- ciasto cytrynowe z mleka skondensowanego i soku z limonek na spodzie z polslodkich herbatnikow wyszlo pyszne
Skladniki:
- Spód:
- 1.25 szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek stopionego masła
Masa:
- 1 puszka (450 ml) słodzonego mleka skondensowanego
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśniętego)
Oraz:
- 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
Sposob przygotowania:
Przygotuj masę na spód ciasta: rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masę równomiernie rozłóż na dnie formy na tartę (najlepiej szklanej) o średnicy 26 cm. Piecz 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. Nie wyłączaj piekarnika. Przygotuj masę: połącz skondensowane mleko z żółtkami, dodaj sok z limonek lub cytryn i bardzo dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie, piecz jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstaw do ostygnięcia (dopiero ostudzona masa zaczyna tężeć). Przykryj, wstaw na 8 godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną, pokrój na porcje i od razu podawaj.
Ja dodalam troche wiecej herbatnikow wtedy wiadomo trzeba troche wiecej masla I robilam bez smietany.
__________________
Jesteśmy razem od 01.06.2001
Zaręczyny były 06.06.2007
Nasz Ślub odbył się 05.06.2010
|