Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kocyki bierzemy i na plażę idziemy!- Dieta Plaż Południowych część XII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-04-12, 20:46   #1
asmenaa
Zakorzenienie
 
Avatar asmenaa
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Wizażankowo
Wiadomości: 35 290

Kocyki bierzemy i na plażę idziemy!- Dieta Plaż Południowych część XII


Oby na plaży tej,
leciały nam kilogramy w dół, że hej !!


Witam wszystkie plażowiczki w kolejnej części wątku


Przydatne linki:


poprzednia część:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=517139


przepisy na PYSZNE dania dla każdej z faz:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196551

zestawienie dozwolonych produktów w tabelach:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1223




Podstawowe info:



DIETA SOUTH BEACH
„Diety South Beach nie można nazwać ani niskowęglowodanową, ani niskotłuszczową, ani tez wysokobiałkową. Jej zasady są proste: jedz odpowiednie węglowodany i odpowiednie tłuszcze oraz naucz się stosować właściwą strategię spożywania przekąsek. Dieta South Beach cieszy się tak ogromnym powodzeniem, gdyż stosujące ją osoby chudną mimo że się nie głodzą, nie mają poczucia, że zostały czegoś pozbawione, ani nawet wrażenia, że są na diecie. Dzięki niej jesz zdrowe węglowodany zamiast tych, które powodują wzrost masy ciała, cukrzycę i choroby serca. Masz do dyspozycji mnóstwo produktów żywnościowych, które możesz przyrządzać według bardzo urozmaiconych przepisów. Unikasz w ten sposób częstego powtarzania tych samych posiłków i znudzenia monotonnym jedzeniem – co często bywa powodem rezygnacji z diety. Zależy nam na tym, by dieta SB stała się zdrowym stylem życia, a nie tylko metodą odchudzania. Zadaniem tego wątku na forum jest pomóc Ci w łatwym osiągnięciu tego celu.

Odżywianie zgodnie z dieta SB powoduje nie tylko chudnięcie, ale również poprawę sposobu w jaki nasz organizm reaguje na pokarmy, które doprowadziły nas do otyłości/nadwagi. Dieta ta zwiększa wrażliwość naszego organizmu na działanie insuliny, co ogranicza dotychczasowe duże wahania poziomu glukozy we krwi – które były przyczyną odczuwania głodu zbyt szybko po spożyciu posiłku.

Ta przemiana naszego metabolizmu dokonuje się w trzech fazach:


FAZA I
Celem fazy I jest wyeliminowanie napadów głodu. Osiągniesz to dzięki zrezygnowaniu w tym pierwszym etapie (14 dni) ze wszystkich skrobi, czyli m.in. z pieczywa, ziemniaków i ryżu. Ponadto wyeliminujesz z jadłospisu wszystkie cukry, a więc również owoce i alkohol. Będziesz strategicznie planował przekąski, jedząc zdrowe produkty. W fazie I należy spożywać bogate w składniki odżywcze warzywa i zdrowe sałatki. Możesz liczyć, że podczas tej fazy schudniesz od 3 do 6 kg. Jesz 5-6 posiłków dziennie

FAZA II
W fazie II zaczniesz stopniowo dodawać z powrotem do jadłospisu dobre węglowodany, takie jak całe owoce i pełne ziarno. Twoim celem jest jedzenie węglowodanów i jednoczesna utrata masy ciała. Podczas tej fazy powinieneś chudnąć od 0,5 do 1 kg tygodniowo. Nauczysz się, które węglowodany możesz jeść, nie doświadczając głodu.


FAZA III
Kiedy osiągniesz pożądaną masę ciała, pora przejść do Fazy III, służącej jej utrzymaniu. Na tym etapie nie masz żadnych absolutnych ograniczeń, ale potrafisz już sam ustalać swego rodzaju hierarchię poszczególnych grup żywności. Wiesz, że należy wybierać ryż brązowy zamiast białego, słodkie ziemniaki zamiast białych i chleb pełnoziarnisty zamiast białego. Wówczas dieta SB staje się już stylem życia.”


To tylko malutki fragment i podstawowe zasady diety, zachęcam do przeczytania i przeanalizowania uwag autora dr. Arthura Agatstona „Dieta South Beach, dobre węglowodany, dobre tłuszcze. Przewodnik”.Jak również druga warta 29 zł książka: „Dieta South Beach czyli jak w 30 dni zyskać zdrowie i schudnąć”.

Co, ile i na której fazie?
Najbardziej podstawowe produkty, o inne pytać lub szukać w poprzednich wątkach.

FAZA I
JajkaPierś z kurczaka i indykaProdukty mleczne:
- beztłuszczowy jogurt naturalny bez cukru
- maślanka
- mleko odtłuszczone (najlepiej 0,5 %)
- niskotłuszczowe niesłodzone mleko sojowe
Przyprawy i dodatki:
- bulion
- czosnek
- imbir
-musztarda
- ocet
- olejki do ciasta (migdałowy, waniliowy, szarlotkowy )
- ostry sos paprykowy
- pieprz (czarny, cayenne, czerwony, biały)
- przyprawy korzenne
- sok cytrynowy i limonkowy
- sos sojowy light
- zioła
- i różne inne przyprawy ale bez dodatku cukru!
Sery:
- bezmleczny/sojowy substytut sera śmietankowego
- ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu
- feta light
- mozzarella light
- parmezan
- ricotta
- serek śmietankowy niskotłuszczowy
- serek wiejski lekki
- twaróg chudy
Ryby i owoce morza (wszystkie rodzaje)Słodkie przysmaki - to co tygryski lubia najbardziej (ograniczyć do 75 kcal dziennie):
- galaretka bez cukru
- guma do żucia bez cukru
- kakao nie słodzone
- lizaki bez cukru
- substytut cukru (słodzik)
- twarde cukierki bez cukru
- i różne kombinowane deserki
Tłuszcze:
- olej arachidowy
- olej z orzechów włoskich
- olej z rzepaku typu canola
- oliwa z oliwek
- substytuty masła bez tłuszczów trans
Tofu (gatunki naturalne, nie smażone w głębokim tłuszczu)
Warzywa i rośliny strączkowe, z wyjątkami, które za chwilę Wędliny tylko beztłuszczowe albo niskotłuszczowe, czyli drobiowe najlepsze!
Chuda wieprzowina, chuda wołowina, ale najlepiej zajrzeć do przewodnika, bo niektóre części tych zwierząt są korzystne, niektóre należy ograniczać, a niektórych unikać
Orzechy:
- masło orzechowe - 2 łyżki
- migdały - 15 sztuk
- orzechy arachidowe - 20
- orzechy brazylijskie - 8
- orzechy laskowe - 15
- orzechy makadamia - 8
- orzechy nerkowca - 15
- orzeszki piniowe - 30
- orzeszki pistacjowe - 30
- polówki orzechów pekan lub włoskich - 15
- słonecznik - 2 łyżki
- pestki dyni - 2 łyżki


Czego unikać w I fazie: !!!!
Drób:
- gęś
- kaczka
- przetworzone produkty z drobiu
- skrzydła i nogi kurczaka
Nabiał:
- jogurty, świeże i mrożone
- lody
- mleko pełne
- słodzone mleko sojowe
Owoce:
w fazie I należy unikać wszystkich owoców i soków owocowych
Sery:
- wszystkie sery pełnotłuste
Skrobie:
W fazie I należy unikać wszystkich produktów skrobiowych. wyklucz m.in. macę, makaron,owsiankę, pieczywo, płatki zbożowe, produkty mączne i pieczywo cukiernicze, ryż.
Warzywa:
- buraki
- jamsy
- karczochy jerozolimskie
- kukurydza
- marchew
- ziemniaki białe
- ziemniaki słodkie
Wszelkie alkohole :pTo tyle na temat I fazy.
Podstawowa zasada: czytamy etykiety i szukamy czy nie ma cukru i tłuszczów utwardzonych / uwodornionych / trans.



FAZA II
Jemy to co na I fazie + wprowadzamy do swojego jadłospisu:

Owoce:
- brzoskwinie
- czarne jagody i borówki
- grejpfruty
- gruszki
- jabłka
- kiwi
- mango
- melony
- morele, świeże i suszone
- pomarańcze
- śliwki
- truskawki
- winogrona
- wiśnie
Skrobia:
- bajgle, małe, z pełnego ziarna
- jęczmień
- makarony z pełnego ziarna
- pieczywo - pełnoziarniste, - ryżowe, - wielozbożowe, - z owsa i otrębów owsianych
- pita - ze śruty, - z mąki pszennej z pełnego przemiału
- płatki zbożowe - płatki owsiane, ale nie błyskawiczne, - płatki sniadaniowe o wysokiej zawartości błonnika, bez cukru
- ryż brązowy lub dziki
Warzywa i rośliny strączkowe:
- marchew
- zielony groszek
- ziemniaki słodkie, male
Inne:
- czekolada, deserowa lub gorzka (szukaj czekolady o dużej zawartości kakao i jedz ja rzadko)
- deser beztłuszczowy bez cukru
- wino czerwone lub białe


Czego należy unikać na II fazie lub jeść bardzo rzadko:
Owoce:
- ananas
- arbuz
- banany
- owoce z puszki w soku
- rodzynki
- soki owocowe
Skrobia:
- bajgle z oczyszczonej mąki pszennej
- chleb i bułki, białe i ciemne
- ciasteczka
- ciasteczka ryżowe
- maca
- makaron z białej maki
- płatki kukurydziane
- ryz biały
Warzywa:
- buraki
- kukurydza
- ziemniaki białe
Inne:
- dżemy
- lody
- miód

PRODUKTY PELNOZIARNISTE I WARZYWA O DUZEJ ZAWARTOSCI SKROBI
Zacznij od jednej porcji dziennie, stopniowo zwiększając te liczbe do 3 lub 4 dziennie. Wiecej informacji na temat wprowadzania skrobi w fazie 2 znajdziesz powyżej. Jeśli nie podano inaczej, wybieraj produkty pełnoziarniste zawierajace co najmniej 3 g błonnika na porcje.


Angielskie mufinki z pelnego ziarna – ½ mufinki (30 g) (większość zawiera 2,5 g błonnika w ½ mufinki; najlepiej wybierac te z wieksza ilością błonnika)
Bajgle z pelnego ziarna – ½ malego (30 g)
Ciasto filo z pelnego ziarna, platy i miseczki – 2 platy lub 4 male miseczki
Dynia olbrzymia – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Dynia pizmowa – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Jams – 1 maly (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Jęczmień – ½ szklanki ugotowanego
Kasza gryczana – ½ szklanki ugotowanego
Komosa ryzowa – ½ szklanki ugotowanej
Krakersy pełnoziarniste (co najmniej 3 g błonnika na 30 g i bez tłuszczów trans)
Kuskus, z pelnego ziarna pszenicy lub izraelski – ½ szklanki ugotowanego
Makaron gryczany (soba) – ¾ szklanki ugotowanego
Makaron pszenny pełnoziarnisty – ½ szklanki ugotowanego (co najmniej 3 g błonnika na ½ szklanki)
Makaron ryzowy – ½ szklanki ugotowanego
Makaron sojowy – ½ szklanki ugotowanego (co najmniej 3 g błonnika na ½ szklanki)
Maniok – ¼ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Maka orkiszowa, pszenna z pelnego ziarna, sojowa
Mufinka z otrębami – 1 mala, pieczona w domu, bez cukru i rodzynek
Orkisz – ½ szklanki ugotowanego
Pieczywo – 1 kromka (30 g)
chleb pieczony w domu z pelnego ziarna (kaszy gryczanej, pszenicy, orkiszu, owsa, otrab, zyta)
owsiany z otrębami
pszenny z pelnego ziarna wielozbozowy
z kielkowanych nasion
zytni
Pita – ½ pity (30 g) (większość zawiera 2,5 g błonnika na ½ pity; najlepiej wybierac te o większej zawartości błonnika lub z pelnego ziarna mielonego w zarnach)
Platki zbozowe na cieplo (wybieraj gatunki z pelnego ziarna, powoli się gotujące – nie błyskawiczne – zawierajace co najmniej 3 g błonnika i nie wiecej niż 2 g cukru na porcje; wielkości porcji mogą być rozne, wiec sprawdz etykiete, żeby określić zalecana ilość)
Platki zbozowe na zimno (wybieraj niskocukrowe, zawierajace co najmniej 5 g błonnika na porcje; wielkości porcji mogą być rozne, wiec sprawdz etykiete, żeby określić zalecana ilość)
Popcorn – 3 szklanki prazonego
prazony powietrzem
prazony w mikrofalowce, bez tłuszczów trans
prazony na patelni z olejem rzepakowym (canola)
Ryz – ½ szklanki ugotowanego
basmati
brazowy, zwykly lub parboiled
dziki
Taro (bulwy kolokacji) – 1/3 szklanki (uznawane za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Tortilla, 100% pelnego ziarna – 1 mala (co najmniej 3 g błonnika na 30 g, bez tłuszczów trans)
Tykwa – ¾ szklanki (uznawana za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Zielony groszek – ½ szklanki (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)
Ziemniak, slodki – 1 maly (uznawany za warzywo skrobiowe, liczyc jako porcje skrobi/ziarna)


OWOCE
Zacznij od jednej porcji dziennie, stopniowo zwiększając ich liczbe do trzech porcji dziennie. Bardziej szczegółowe informacje na tematwprowadzania owocow w fazie 2 znajduja się powyżej.

Agrest – ¾ szklanki
Banan – 1 sredni (115 g)
Bez czarny – ¾ szklanki
Borowki amerykańskie – ¾ szklanki
Brzoskwinia – 1 srednia
Grejpfrut – ½
Gruszka – 1 srednia
Jabłko – 1 male lub 5 krazkow suszonego
Kiwi – 1
Klementynki – 1
Maliny – ¾ szklanki
Mandarynki – 2
Mango – ½ średniego (115 g)
Melon kantalupa – ¼ melona lub 1 szklanka pokrojonego w kostke
Morele – 4 swieze lub 7 suszonych
Nasiona granatu – z 1 sredniego owocu
Nektarynki – 1 mala
Owoc morwy – 1/3 szklanki
Owoc opuncji – 1
Papaja – 1 mala (115 g)
Pomarancza – 1 srednia
Pomelo (szadok) – ½
Suszone sliwki – 4
Sliwki – 2
Tangelo – 1 male
Truskawki – ¾ szklanki
Winogrona – 15
Wisnie i czeresnie – 12
Wszystkie odmiany i krzyżówki jeżyn – ¾ szklanki
Żurawiny – ¾ szklanki

Węglowodany i owoce na II fazie wprowadzamy stopniowo:

tydzień 1: dzień 1-7: 1 produkt skrobiowy, 1 owoc dziennie.
tydzień 2: dzień 8: 2 produkty skrobiowe, 1 owoc.
tydzień 2: dzień 9: 2 produkty skrobiowe, 2 owoce.
tydzień 2: dzień 10 i 11: 3 produkty srobiowe, 2 owoce codziennie.
tydzień 2: dzień 12 do 14: 3 produkty skrobiowe, 3 owoce dziennie.


No to na tyle jeśli chodzi o najbardziej podstawowe produkty i wiadomości Jak coś to plażowiczki obdarzone cudownym charakterkiem pomogą rozwijać wszelakie wątpliwości.

Powodzenia wszystkim na nowej zdrowej drodze życia!
__________________
Śnij, piesku śnij…
w snach jest zawsze pięknie
Ciepły dom, miejsca dość
na twe wierne serce
Przyjdzie czas spotkać się
potarmosić uszy
lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć
Lecz dziś sobie śnij



Małymi kroczkami do celu!

Edytowane przez asmenaa
Czas edycji: 2013-01-13 o 12:53
asmenaa jest offline Zgłoś do moderatora