2012-04-17, 17:54
|
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ V
Cytat:
Napisane przez 123sciri
a którego szamponu i odżywki użyłaś?
|
Tych do kręconych wlosów (mam proste). Jeszcze na synu wypróbuje, bo on ma świdry
Cytat:
Napisane przez margoltka
A co zamówiłaś? Fajne mają kosmetyki  Widziałam między innymi Raw Gaia  Ta maseczka czekoladowa bardzo mi się podoba. Kusiły też te czekoladowe Ikove, ale natknęłam się na informację, że podobno mają szkodliwe substancje, pomino EcoCertu. klik Nie wiem ile w tym prawdy.
|
Zamówiłam tylko Ikove, szampon, odżywkę, peeling do ciała i tonik. Maseczki Raw nie wzięłam, jednak nie skusilam się ze wzgledu na cenę, ale przyznaje, że kusiła mnie i już miałam ją w koszyku .
W tym linku wyczytalam, że do Ikove dodawany jest tylko cocamidopropyl betaine (detergent). Jest to składnik wątpliwy, gdyż niektóre źródła donoszą, że jest szkodliwy jedynie w połączeniu z SLS'ami: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm , poza tym nie jest on do końca pozyskiwany metodami naturalnymi, przez co ekolodzy grzmią, bo w pewnym stopniu, choć niewielkim proces jego produkcji wpływa niszcząco na środowisko naturalne. Jest jednak o wiele mniej szkodliwy od np ALS.
Tutaj masz składy tych Ikove: http://www.ikove.co.uk/product-c-2.html . Jak widać, skladnik jest gdzieś dalej, nie ma go dużo, dlatego został zaaprobowany przez Eco-cert. Zawierają go także dziecięce kosmetyki Hipp i Babydream.
Cytat:
Napisane przez Klolcia
Byłam dzisiaj w TK Maxxie w Warszawie. Widziałam jakieś produkty Dr. Schelerra (balsam do ciała, żel do mycia ciała i jeszcze coś tam było). Było też kilka filtrów Badgera. Wzięłam jeden, ale na pewno do twarzy go nie użyję ze względu na zapychający skład, ale przyda się na lato. Wklejam zdjęcia. Były jeszcze takie filtry klik, klik, klik
Teraz zastanawiam się dlaczego nie wzięłam wersji bezzapachowej 
|
Ech, chciałabym ten sklep odwiedzać codziennie
|
|
|