Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-04-20, 10:50   #1421
millenka80
Rozeznanie

Dot.: Dlaczego nie chudnę???

Cytat:
Napisane przez StokrotkaMM Pokaż wiadomość
Witam,
Od kilku dni czytam Wasz watek, a własciwie był to dialog 2 osób.
Powiedzcie mi co robię źle, bo już nie wiem w czym problem. Jednak z tego wątku dowiedziałm się dosyć dużo i dałyście mi jakąś nadzieję.
Jednak poradźcie mi coś.
Zacznę od poczatku. Na początku roku się opamiętałam bo weszłam na wagę u mojej mamy i 59 kg a mam 163 cm i zaczynam się nie mieścić w ciuchy. Przeraziłam się jak jak mogłam do tego dopuścić, bo przed kilkoma miesiącami miałam ok. 55 kg.
Pomyślałam sobie - a co tam te 7 kg by się przydało miec mniej ale jak się chudnie tygodniowo 1 kg to spoko do wakacji mi się uda.
Na wagę nie wchodziłam długo. Postanowiłam że zacznę ćwiczyć , bo mam rowerek stacjonarny w domu. Zaczęłam jeździć 40 minut, potem trochę poczytałam o jeździe i zaczęłam jeździć na mniejszym obciążeniu, bo tak podobno łatwiej zrzucać tłuszczyk. Widziałam efekty w postaci ładniejszych nóg , trochę widocznych mięśni i lekko mniejszego cellulitu.
Potem pocztałam na dietetyce o zmianie diety. Bo faktycznie jadałam dużo smażonego, kluchów, pierogów i takich tam. No i te nieszczęsne słodycze.
Po pomiarach stwierdziłam też że spadło troche w cm. Ale nie jest to tak jakbym chciała. W 2,5 miesiąca np. miałam po -2 cm w udzie, - 5 w pasie, - 4 cm w biodrach. Trochę mnie to pocieszyło. W pewnym momencie na poczatku marca zaczęłam jeźdić po 70 minut. i wtedy w ciągu 2 tygodni spadlo po 1 cm w udzie - skakałam z radości.
Ale potem weszłam na wagę i okazało się, że na wadze mam tylko - 3,5 kg mniej ( 55,5 kg ). Myślałm, że będzie dużo więcej...
No i od tamtej pory właściwie waga stoi, a nawet poświetach miałam znowu 57. Co mnie bardzo wkurzyło , bo jak to możliwe., że znowu więcej.
A teraz o moim odżywianiu .
Od lutego jem tak, czyli chyba jak mi się wydaje odpowiednio :
8.00 musli samorobne+ jog. naturalny + owoc
11.00 2 kromki razowego + szynka drobiowa +ogórek lub papryka + sałata
14.00 jabłko + marchewka
17.00 obiad, np. pierś z kurczaka lub schab + warzywa + kasza/ryż/czasem ziemniaki
rowerek
20.00 serek wiejski lub twaróg z miodem.
Do kolacji musze się zmuszać, bo od kilku lat nie jadałam kolacji i właściwie śniadania też, bo dopiero cokolwiek ok. 10-11. I to chyba był jednak podstawowy błąd, także to zmieniłam.
Co do przemiany materii to mam z tym problemy.Bo muszę sie wspomagać np. senelolem, żeby codziennie iść do wc.
Ale od miesiąca zaczęłam pić na czczo drożdże i chyba to na mnie działa więc bardziej naturalnie jest.
Ale jak zobaczyłam na wadze znowu 57 kg to byłam zszokowana. Dlatego w tym tygodniu powiedziała sobie - coś jest nie tak. Albo się przyzwyczaiłam do tego rowerka na przykład.
Więc od środy powiedziałm że się trochę oczyszczę a mianowiecie przez 3 ostatnie dni do godz 16.00 jadlam tylko mały jogurt naturalny 1 łyżka pestek słonecznika, jabłko, kiwi i marchewka.Po powrocie do domu obiadek j.w i juz nic więcej. Aha - piję od stycznia 2-2,5 l płynów, czego wcześniej nie było, bo ok. 1-1 1/2 litra.
Dzisiaj zjadłam natomiast musli z 1/2 jabłka i pestkami słonecznika.
Nigdy nie liczyłam kalorii, ale jak przez te 3 dni policzyłam że przy takim( małym ) jedzeniu jest az ok. 1000 kcal to szok...
Proszę poradźcie mi coś proszę.
55,5 przy wzroście 163 to dobra waga,ale wiadomo,że może się nam nie podobać i dlatego chcemy schudnąć.Niestety nie wygląda to łatwo,posiłki muszą być starannie przygotowane,jedzone o stałych porach,wiadomo ćwiczenia,duże ilości wody,czasami nawet jeden błąd,a zepsujemy wszystko.Tak już jest,że z większą wagą łatwiej się chudnie,później niestety coraz gorzej i dłużej czeka na efekty,wiem to z doświadczenia.