Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kryzys - studia
Wątek: Kryzys - studia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-04-20, 12:29   #12
Crocifissa
Raczkowanie

Dot.: Kryzys - studia

U mnie na pierwszym roku też zrobili straszną eliminację studentów. Na około 150 osób, z jednego egzaminu nie zdało jakieś 60 i jeśli ktoś chciał zostać, to rzecz jasna musiał zapłacić za warunkowe zaliczenie.

Co ciekawe, na poprzednim kierunku ani jednej takiej historii nie było, więc drogą dedukcji doszłam do wniosku, że jeden wydział ma więcej kasy, inny mniej, w związku z czym czuje żywotną potrzebę wykoszenia jak największej ilości kasy ze studentów.

Co do przedmiotów, to prawda jest taka, że czymś muszą dziury programowe zapchać. I tym sposobem wypuszczają de facto specjalistów od wszystkiego do niczego, wpychając przedmioty w ogóle nie związane z tematem kierunku ani nijak się mających do przyszłej pracy.

Jedyna rada jest taka, żeby zacisnąć zęby i jakoś przez to przejść. Z okazji uwalania studentów na byle czym, moja edukacja też nie jest szczególnie tania, ale umiejętność radzenia sobie ze stresem jest niestety niezbędna, tak jak dziewczyny wyżej pisały.

Ciekawostka: im bardziej dany przedmiot olewałam, tym lepsze oceny dostawałam. Zagadka stulecia
Crocifissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując