Dot.: Legalne rodowodowe kundelki
Cytat:
Napisane przez seidhee
Nie wiem, jak to dokładnie wygląda z tymi stowarzyszeniami i fiskusem, ale sądzę, że i tak większość kasy przepływa pod stołem i nikt tego do US nie zgłasza.
O ile dobrze kojarzę, to zarejestrowani hodowcy rozliczają się ryczałtem i to jest jakieś 30zł rocznie za "jedną sztukę hodowlaną". Więc nie jest to kasa, która by zniechęcała do rejestracji.
|
Nie ,nie. Co ty piszesz (: 30zł rocznie, a za psa biorą czasem nawet kilka tysięcy. Wiesz co to policja skarbowa? Jesli ktoś bierze przypuśćmy 2,5 tys za psa, a ma sześć ,to sobie policz jaki ma dochód. 15 tys tyle co ktoś zarabia przez 1/2 roku moja droga. Żaden fiskus ci takiej kasy nie odpuści. Może i kasa przepływa pod stołem ale tu właśnie powinno się społeczeństwo obudzić i takiego dziada czy babsko, co hoduje psy na lewo, bez zgłoszonej działalności do US zgłaszać. Wystarczy maila wysłać anonimowo z podaniem danych owych osób i tyle.
I tak podatek roczny płącą od zarejestrowanego każdego psa jako hodowlanego i muszą to zrobić w określonym czasie od nabycia takiego zwierzęcia inaczej mogą mieć kłopoty. Natomiast sprzedaż zwierząt podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych. I po to nasyła się na nich kontrole zwłaszcza jak się widzi ile szczeniorów i kiedy mają.Nie wiem do końca jak to się zmieniło wraz z nową ustawą.
A i jeszcze dodam że, można napisać że kto lata z tymi umowami do US.Lata ten kto sprzedaje psa do następnej hodowli, bo wie że osoba kupująca musi go zgłosić w ciągu 7dni, a US nie omieszka sprawdzić czy sprzedający zgosił sprzedaż.
Czas edycji: 2012-04-21 o 12:27
|