Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Małopłytkowość, niskopłytkowość, niskie płytki krwi w badaniach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2012-04-22, 11:13   #987
martynka89
Zakorzenienie

Dot.: Małopłytkowość, niskopłytkowość, niskie płytki krwi w badaniach

Cytat:
Napisane przez Dorcia030 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Dawno mnie tu nie było.
Nadal borykam się z chorobą, ale urodziłam zdrowego synka przy poziomie płytek 37 tyś. Jasiek też miał problem po porodzie, dostał wybroczyn i płytki spadły mu do 40 tyś, później skakały od 70 do 40 i tak w kółko. Dostała masę płytkową, wysłali nas do kliniki w Katowicach, a po 2 tygodniach wypisali do domu ze stwierdzeniem, że przejął przeciwciała po mnie. Niepotrzebny stres, bo nie leczyli go tam niczym. Teraz jesteśmy pod kontrolą hematologa, a płytki wróciły do normy. Ja mam wizytę we wtorek, ale pani doktor stwierdziła, że przyczyną może być heligobakter, czyli własciwie wracam do punktu wyjścia. I tak oto moja choroba trwa już 5 lat, a tak naprawde nie wiadomo od czego płytki są takie niskie. Zobaczę jaki poziom będę miała po badaniach. Ostatnio było tylko 56 tyś. Zobaczymy. Pozdrawiam Was serdecznie
Gratuluje synka!
Ja mam corke 10-mc i mala urodzila sie zdrowa. Nie badali jej przeciwcial, stwierdzili, ze gdyby je miala to bylyby jakiekolwiek objawy choroby a malej dzieki Bogu nic nie jest.

Szczerze, to watpie czy kiedykolwiek dowiesz sie co jest przyczyna choroby. Z reszta tak samo jest ze mna i wieloma innymi osobami chorymi na to dziadostwo.
U mnie zaczelo sie od podania zbyt duzej dawki antybiotyku gdy bylam dzieckiem. Po kilku latach choroba nawrocila sie gdy dostalam zapalenia pluc. Przeciwciala we krwi mam juz od pierwszego rzutu a mialam ich juz 4 z czego dwa tak silne, ze lezalam w szpitalu w stanie krytycznym.
Za kazdym razem szukali innej przyczyny, przerobilam badania na helicobacter, scyntygrafie watroby, sledziony i wszystko, co mozliwe. Sledzione wycieli ale nie bylo do tego podstaw bo scyntygrafia nie wykazala zadnych zmian w sledzionie i nie bylo dowodow na to, ze wlasnie ten organ produkuje przeciwciala.

Maloplytkowosc lecza na chybil trafil a przyczyn moze byc wiele i tak naprawde watpie, ze dojda do tego, co u Ciebie powoduje ta chorobe.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując