2012-04-22, 11:13
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Małopłytkowość, niskopłytkowość, niskie płytki krwi w badaniach
Cytat:
Napisane przez Dorcia030
Cześć dziewczyny. Dawno mnie tu nie było.
Nadal borykam się z chorobą, ale urodziłam zdrowego synka przy poziomie płytek 37 tyś. Jasiek też miał problem po porodzie, dostał wybroczyn i płytki spadły mu do 40 tyś, później skakały od 70 do 40 i tak w kółko. Dostała masę płytkową, wysłali nas do kliniki w Katowicach, a po 2 tygodniach wypisali do domu ze stwierdzeniem, że przejął przeciwciała po mnie. Niepotrzebny stres, bo nie leczyli go tam niczym. Teraz jesteśmy pod kontrolą hematologa, a płytki wróciły do normy. Ja mam wizytę we wtorek, ale pani doktor stwierdziła, że przyczyną może być heligobakter, czyli własciwie wracam do punktu wyjścia. I tak oto moja choroba trwa już 5 lat, a tak naprawde nie wiadomo od czego płytki są takie niskie. Zobaczę jaki poziom będę miała po badaniach. Ostatnio było tylko 56 tyś. Zobaczymy. Pozdrawiam Was serdecznie 
|
Gratuluje synka!
Ja mam corke 10-mc i mala urodzila sie zdrowa. Nie badali jej przeciwcial, stwierdzili, ze gdyby je miala to bylyby jakiekolwiek objawy choroby a malej dzieki Bogu nic nie jest.
Szczerze, to watpie czy kiedykolwiek dowiesz sie co jest przyczyna choroby. Z reszta tak samo jest ze mna i wieloma innymi osobami chorymi na to dziadostwo.
U mnie zaczelo sie od podania zbyt duzej dawki antybiotyku gdy bylam dzieckiem. Po kilku latach choroba nawrocila sie gdy dostalam zapalenia pluc. Przeciwciala we krwi mam juz od pierwszego rzutu a mialam ich juz 4 z czego dwa tak silne, ze lezalam w szpitalu w stanie krytycznym.
Za kazdym razem szukali innej przyczyny, przerobilam badania na helicobacter, scyntygrafie watroby, sledziony i wszystko, co mozliwe. Sledzione wycieli ale nie bylo do tego podstaw bo scyntygrafia nie wykazala zadnych zmian w sledzionie i nie bylo dowodow na to, ze wlasnie ten organ produkuje przeciwciala.
Maloplytkowosc lecza na chybil trafil a przyczyn moze byc wiele i tak naprawde watpie, ze dojda do tego, co u Ciebie powoduje ta chorobe.
|
|
|